Home Featured Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του γερμανικού πληθωρισμού

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του γερμανικού πληθωρισμού

0
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων του γερμανικού πληθωρισμού

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ήταν υψηλότερες την Πέμπτη, μια μέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης (bps), καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό και στη συνέχεια για μια ανάγνωση σε όλη την ευρωζώνη την Παρασκευή.

Η Fed επανέλαβε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, που έκανε τον περασμένο μήνα, αλλά οι αποδόσεις των ΗΠΑ είχαν υποχωρήσει την Τετάρτη καθώς η κίνηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται.

Ωστόσο, μέρος αυτής της πτώσης αναπληρώθηκε την Πέμπτη με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 7 bps στο 2,80%. Η απόδοση 2 ετών αυξήθηκε 3,5 bps μετά από πτώση 7 μονάδων βάσης την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις στην Ευρώπη ακολούθησαν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ με το γερμανικό κόστος δανεισμού υψηλότερο.

Στις 11:15 ώρα Κύπρου, η απόδοση του 10ετούς, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, αυξήθηκε κατά 2 bps στο 0,963%. Η απόδοση 2 ετών παρουσίασε μικρή μεταβολή στο 0,41%.

Η προσοχή στην Ευρώπη την Πέμπτη είναι στραμμένη για μια πιθανή μικρή πτώση στα στοιχεία του γερμανικού πληθωρισμού για τον Ιούλιο πριν από την καταγραφή σε όλη τη ζώνη του ευρώ την Παρασκευή. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία αναμένονται στις 15:00 ώρα Κύπρου.

Μια πρώιμη ματιά στις μετρήσεις των περιφερειακών κρατιδίων έδειξε άνοδο των τιμών τόσο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW) όσο και στη Βαυαρία, αν και οι τιμές στο Βραδεμβούργο και την Έσση μειώθηκαν.

Η μέτρηση σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 7,4% τον Ιούλιο από 7,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

«Υποψιαζόμαστε ότι η κορύφωση του πληθωρισμού σε αυτόν τον κύκλο είναι μπροστά, παρά πίσω μας, γεγονός που με τη σειρά του ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει τη ρητορική της για αύξηση των επιτοκίων», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν επίσης υψηλότερα, αφού τα κεντροδεξιά κόμματα συμφώνησαν ότι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές θα επέλεγε τον πρωθυπουργό, θέτοντας την ακροδεξιά ηγέτη Giorgia Meloni στην πρώτη θέση για την κορυφαία θέση.

Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας αυξήθηκε 5,5 bps στο 3,47%, με τη διαφορά μεταξύ ιταλικού και γερμανικού κόστους δανεισμού 10ετούς βάσης να αγγίζει για λίγο τις 257 bps, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο του 2020.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις δημοπρασίες ομολόγων από την Ιταλία με τα αποτελέσματα να αναμένονται λίγο μετά τις 12:00 ώρα Κύπρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ