X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟι αστρονόμοι ανακάλυψαν δεύτερο φεγγάρι εκτός του Ηλιακού Συστήματος-Ο νέος εξωδορυφόρος ειναι...

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δεύτερο φεγγάρι εκτός του Ηλιακού Συστήματος-Ο νέος εξωδορυφόρος ειναι μεγαλύτερος από τη Γη

Γιγάντιος πλανήτης σαν τον Δία που βρίσκεται 5.500 έτη φωτός από τη Γη φαίνεται ότι συνοδεύεται από ένα αντίστοιχα γιγάντιο φεγγάρι, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Είναι μόλις η δεύτερη ανακάλυψη εξωδορυφόρου και οι αστρονόμοι εκτιμούν πλέον ότι πολλοί πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος διαθέτουν φεγγάρια όπως η Σελήνη.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο “Nature Astronomy”, ο υποψήφιος εξωδορυφόρος έχει μέγεθος 2,6 φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Κινείται σε τροχιά γύρω από τον αέριο γιγάντιο εξωπλανήτη Kepler-1708 b, ο οποίος έχει περίπου το μέγεθος του Δία και βρίσκεται στην κατεύθυνση των αστερισμών του Κύκνου και της Λύρας.

«Οι αστρονόμοι έχουν βρει περισσότερους από 10.000 υποψήφιους εξωπλανήτες μέχρι στιγμής, όμως οι εξωδορυφόροι είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν.

Αποτελούν έτσι terra incognita», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης.

Οι εξωδορυφόροι είναι πολύ μικροί και πολύ μακρινοί για να γίνουν ορατοί.

Το νέο υποψήφιο αντικείμενο ανιχνεύθηκε με ανάλυση παλαιότερων δεδομένων του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, σχεδιασμένου να ανιχνεύει εξωπλανήτες με έμμεση τεχνική.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα να μην πρόκειται για εξωδορυφόρο είναι μόνο 1%.

Μέχρι σήμερα είχε ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα εξωδορυφόρος, ο εξίσου τεράστιος Kepler-1625 b-i το 2018, στο μέγεθος του Ποσειδώνα.

Ακόμα και αυτή η πρώτη ανακάλυψη έχει πάντως αμφισβητηθεί, με ορισμένους αστρονόμους, όπως ο καθηγητής Έρικ Άγκολ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Μια θεωρία είναι ότι τα τεράστια εξωφεγγάρια έχουν κατά βάση αέρια σύνθεση και πιθανώς ξεκίνησαν τη ζωή τους ως πλανήτες, προτού παγιδευτούν στην τροχιά κάποιου ακόμη μεγαλύτερου πλανήτη και μετατραπούν έτσι σε δορυφόρο.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share