X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΟι διαδικασίες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είναι χρονοβόρες αναφέρει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ

Οι διαδικασίες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είναι χρονοβόρες αναφέρει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ

Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, η πλειοψηφία των οποίων έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, αφού οι διαδικασίες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είναι χρονοβόρες και επιβαρύνουν τους Δανειολήπτες με χρεώσεις, αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ).

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το Διάταγμα περί της Λήψης μέτρων από Πιστωτικά Ιδρύματα και Εποπτικές Αρχές, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία προτρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα να δείξουν σημαντική ευελιξία όσο αφορά τις αναδιαρθρώσεις, προτείνοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμής, με απώτερο στόχο και σκοπό οι Δανειολήπτες να έχουν την δυνατότητα να επανέλθουν στην πλήρη οικονομική τους δραστηριότητα και ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επιβολή χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

«Αναμένουμε ότι τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι Εποπτικές Αρχές θα ανταποκριθούν προσφέροντας βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, εκεί που χρειάζεται. Τονίζεται και υπενθυμίζεται η υποχρέωση συμμόρφωσης με τον Κώδικα Συμπεριφοράς, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγίας του 2015», προστίθεται.

Συνεχίζοντας αναφέρεται ότι, «όπως διαπιστώνουμε όμως από καταγγελίες Δανειοληπτών, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, η πλειοψηφία των οποίων έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, αφού οι διαδικασίες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είναι χρονοβόρες και επιβαρύνουν τους Δανειολήπτες με χρεώσεις».

«Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνουμε επίσης, με τις εκτιμήσεις ακινήτων που γίνονται από τις τράπεζες. Έχουν παρατηρηθεί τεράστιες διαφορές μεταξύ των εκτιμήσεων που ετοιμάζουν οι διορισμένοι από τις τράπεζες εκτιμητές με ανεξάρτητους εκτιμητές κατά την εκτίμηση του ίδιου ακινήτου» αναφέρει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.

Προστίθεται τέλος, «ως αποτέλεσμα των υπερεκτιμήσεων που γίνεται κατά την διαδικασία χορήγησης δανείων , οι Δανειολήπτες καλούνται σήμερα να αποπληρώνουν χρέη για ακίνητα των οποίων η πραγματική αξία είναι πολύ χαμηλότερη από το δάνειο με αποτέλεσμα η πράξη να είναι εντελώς ασύμφορη γι αυτούς. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες έχουν βρεθεί με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ τα οποία είναι ουσιαστικά ανεξασφάλιστα και αναμένεται ότι με την εκποίηση των υποθηκών θα εισπράξουν ένα μικρό ποσοστό του οφειλόμενου ποσού».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share