Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνομιλιών του Νετανιάχου με Μπάιντεν και Ζελένσκι

Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνομιλιών του Νετανιάχου με Μπάιντεν και Ζελένσκι

0
Οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο συνομιλιών του Νετανιάχου με Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ύστερα από ασυνήθιστη αναμονή έξι ημερών, ο νικητής των πρόσφατων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών, Βενιαμίν Νετανιάχου, δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Όπως μεταδόθηκε από τα τοπικά κρατικά μέσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι Ισραήλ και ΗΠΑ «είναι αδελφές χώρες και μαζί θα γράψουμε Ιστορία», προσθέτοντας ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ για στήριξη στο Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε ανταπαντώντας ότι «πρόκειται να υπογράψουμε και άλλες ιστορικές συμφωνίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων» προσθέτοντας ότι επαναλαμβάνει την δική του προσωπική δέσμευση για την διατήρηση των στενών ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά από δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, στην οποία εκφράσθηκε η ευχή «η νέα ισραηλινή Κυβέρνηση θα σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων». Η ευχή εκφράσθηκε ύστερα από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» που εκφράζει την εθνοθρησκευτική Δεξιά, καθιστώντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην νέα Κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου.

Τα ηγετικά στελέχη του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπήρξαν κατά παρελθόν οπαδοί του Ραβίνου Μεΐρ Καχάνα, ιδρυτή του κινήματος «Καχ», το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από την ισραηλινή δικαιοσύνη και είχε περιληφθεί στον διεθνή κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του τηρεί το Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Λίγο αργότερα, ο Νετανιάχου δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα και από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Το ιδιαίτερο γραφείο του Νετανιάχου δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο ανακοίνωσε ότι «μετά από το τηλεφώνημα του Ζελένσκι, ο Νετανιάχου θα αναλογιστεί με σοβαρότητα τη στάση της χώρας του ως προς το Ουκρανικό».

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την πλευρά του, μετά το πέρας της συνομιλίας του με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αυξηθούν οι διμερείς επαφές κατά τον προσήκοντα τρόπο» προκειμένου να εναρμονισθούν με τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι χώρες» στον τομέα της ασφάλειας. Επίσης ανέφερε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Βενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί το Κίεβο, καταλήγοντας ότι «επρόκειτο για μία συζήτηση θερμή και αντάξια των πολυετών διμερών σχέσεων».

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της απερχόμενης Κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ, η ουκρανική πλευρά και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προσωπικά, είχαν επικρίνει δημόσια την διστακτικότητα του Ισραήλ να ενισχύσει με οπλικά συστήματα τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας την εβραϊκή καταγωγή του Ουκρανού Προέδρου.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή συνομιλία των Νετανιάχου-Ζελένσκι, επικαλούμενη πηγές κοντινές στο ιδιαίτερο γραφείο του Νετανιάχου, μετέδωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός ηγετών χωρών της Δύσης επεσήμαναν την ανάγκη το Ισραήλ να αναθεωρήσει τη στάση του ως προς το Ουκρανικό, όταν πλέον θα έχει σχηματισθεί η νέα Κυβέρνηση και θα αναλάβει καθήκοντα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με διαρροές στον τοπικό Τύπο, το περιβάλλον Νετανιάχου δεν προτίθεται να μεταβάλει σημαντικά τη στάση που είχε υιοθετήσει η απερχόμενη Κυβέρνηση ως προς τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή:ΚΥΠΕ