X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣOι εταιρείες ενέργειας αδιαφορούν για τον κόσμο, λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Oι εταιρείες ενέργειας αδιαφορούν για τον κόσμο, λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια βιομηχανία ενέργειας θα προχωρούσε όσο πιο μακριά μπορούσε χωρίς δημόσια πίεση, προσθέτοντας ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα και «να προδίδει τους ανθρώπους για το κέρδος του».

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ακτιβιστών για το κλίμα και του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ στο Νταβός, η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές είπαν ότι είχαν παρουσιάσει μια επιστολή διακοπής ενεργειών στους διευθύνοντες συμβούλους καλώντας τους να σταματήσουν να ανοίγουν νέες τοποθεσίες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η ενεργειακή βιομηχανία έχει κατηγορηθεί από ακτιβιστές ότι «υφάρπαξε» τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι μέρος της ενεργειακής μετάβασης, καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα καθώς οι χώρες στρέφονται σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Τούνμπεργκ, μαζί με ακτιβιστές από τον Ισημερινό, την Ουγκάντα και τη Γερμανία, συζήτησαν αυτά τα ζητήματα με τον Μπιρόλ. Δεν τα έβαλαν μόνο τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά και με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούσαν επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Ο Μπιρόλ ευχαρίστησε τους ακτιβιστές που τον συνάντησαν, αλλά επέμεινε ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα μείγμα, ειδικά ενόψει των παγκόσμιων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share