Η Ιαπωνία δεν αισθάνθηκε ποτέ καμία πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψει τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, στην οποία ιαπωνικές εταιρείες κατέχουν μερίδιο, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη συμμετοχή στα έργα Sakhalin 1 και 2, καθώς αποτελούν σταθερές πηγές μακροπρόθεσμης και φθηνής ενέργειας και είναι σημαντικές για τη ζωή των Ιαπώνων πολιτών και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Κοΐτσι Χαγκιούντα σε συνέντευξη Τύπου.

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα καμία πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθώ από τα έργα Σαχαλίνης”, δήλωσε ο Χαγκιούντα όταν ρωτήθηκε για τυχόν αμερικανικές πιέσεις, προσθέτοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας με βάση τις συνθήκες κάθε χώρας».

Η κρίση στην Ουκρανία έχει θέσει την εμπλοκή της Ιαπωνίας στα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 και Sakhalin-2 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ιαπωνία θα εργαστεί για να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, και διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού», δήλωσε ο Χαγκιούντα.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει ρωσικές κρατικές εταιρείες να έχουν ζητήσει από ιαπωνικές εταιρείες να πληρώσουν σε ρούβλια για προμήθειες φυσικού αερίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ