X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στην οικία Πούτιν, λέει ο Πεσκόφ

Οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στην οικία Πούτιν, λέει ο Πεσκόφ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στην επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απολύτως γελοίες τις προσπάθειες να αρνηθούν την ευθύνη και στο Κίεβο και στην Ουάσιγκτον».

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις λαμβάνονται όχι στο Κίεβο, αλλά ακριβώς στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο εκτελεί πλέον αυτό που του λένε να κάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ υποδεικνύουν στον ουκρανικό στρατό έναν στόχο για επίθεση, απαιτώντας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν την επίθεση», σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης τον αποφασιστικό λόγο στην επιλογή των μέσων της επίθεσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο οποίος είπε ότι «αναμφίβολα, τέτοιες αποφάσεις, ο καθορισμός στόχων, ο καθορισμός μέσων κ.ο.κ., όλα αυτά υπαγορεύονται στο Κίεβο από την Ουάσινγκτον», απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος απάντησε εμμέσως και στο σχετικό σχόλιο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι «το να πιστέψεις τα μισά ή να μην κάνεις τη διαίρεση, κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές στην Ουάσινγκτον ότι το γνωρίζουμε αυτό», συμπληρώνοντας ότι η πληροφορία για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο χτύπημα στο Κρεμλίνο έχει ληφθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, αν και προς το παρόν «στην πραγματικότητα, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των δεδομένων αποκαλύπτεται”.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία γνωρίζει την εμπλοκή της στην τρομοκρατική επίθεση «και να καταλάβουν πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι επιλογές για την απάντηση της Ρωσίας στην επίθεση στην προεδρική κατοικία θα μπορούσαν να είναι «οι πλέον διαφορετικές», αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, εκτιμώντας ότι «σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για μελετημένες, σταθμισμένες και σύμφωνες με τα συμφέροντα της χώρας μας», αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε και την αντίδραση του ίδιου του Πούτιν στην επίθεση, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος πάντα σε τέτοιες περίπλοκες, ακραίες καταστάσεις διατηρεί την ηρεμία του, είναι συγκεντρωμένος και σαφής στις εκτιμήσεις του, στις εντολές που δίνει, οπότε δεν συνέβη κάτι νέο από αυτή την άποψη».

Τώρα στο Κρεμλίνο η κατάσταση είναι η συνήθης εργασιακή, καθώς ο Πούτιν εργάζεται σήμερα στο γραφείο του εκεί, είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «εν ευθέτω χρόνω θα χυθεί φως» από τις ανακριτικές και ειδικές ερευνητικές υπηρεσίες ως προς τις ακριβείς συνθήκες και ειδικότερα από πού έγινε η επίθεση στο Κρεμλίνο, καθώς ερωτήθηκε ότι σχετικά με το πόσο ρεαλιστική είναι η εκδοχή ότι η απογείωση των μη επανδρωμένων δεν έγινε από την Ουκρανία, αλλά από κάποια γειτονιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Κατά τον κ. Πεσκόφ το χτύπημα στο Κρεμλίνο δεν θα επηρεάσει τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, «προετοιμάζεται μια συνηθισμένη παρέλαση. Θα υπάρξει ομιλία του Προέδρου, όπως συμβαίνει συνήθως», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας στην προεδρική κατοικία θα ενισχυθούν μετά την επίθεση: «Έτσι κι αλλιώς όλα έχουν ήδη ενισχυθεί στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την παρέλαση και γενικά η προεδρική κατοικία φυλάσσεται. Και το πώς, με ποιον τρόπο (σ.σ. κατέστη δυνατή η επίθεση), αυτό είναι επίσης ένα θέμα για εμπεριστατωμένη ανάλυση των εμπειρογνωμόνων μας, αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να απευθύνει ειδικό διάγγελμα λόγω της επίθεσης, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στο θέμα κατά την αυριανή προγραμματισμένη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο Αντιπρόεδρος του ΣΑ της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, είχε σχολιάσει με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Τέλεγκραμ ότι μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο «δεν απέμειναν άλλες εκδοχές εκτός από τη φυσική εξόντωση του Ζελένσκι και της κλίκας του», υποστηρίζοντας ότι «δεν χρειάζεται καν για την υπογραφή της πράξης συνθηκολόγησης άνευ όρων. Ο Χίτλερ, ως γνωστόν, επίσης δεν την υπέγραψε, πάντα θα βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιατσεσλάφ Βολόντιν δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατές οι συνομιλίες με «το καθεστώς Ζελένσκι» και ότι ο ίδιος και οι Ρώσοι βουλευτές «θα απαιτήσουμε τη χρήση όπλου ικανού να σταματήσει και να καταστρέψει το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου», επισημαίνοντας ότι “από τις ενέργειές του απειλείται όχι μόνο η ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share