X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν γρήγορα για τον πληθωρισμό, λέει η...

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν γρήγορα για τον πληθωρισμό, λέει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών

Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν τον πληθωρισμό να παγιωθεί καθώς η απειλή του στασιμοπληθωρισμού είναι εμφανής στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) την Κυριακή στην ετήσια οικονομική έκθεσή της.

Η BIS, που θεωρείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, είπε ότι θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να διασφαλίσουν την επιστροφή σε χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Η εμβληματική έκθεσή της ανέφερε ότι προτεραιότητα για τις κεντρικές τράπεζες ήταν να αποκαταστήσουν τον χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό. Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να επιδιώξουν να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας με τη σειρά τους τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η BIS είπε ότι η κατασκευή μιας λεγόμενης ομαλής προσγείωσης ήταν ιστορικά δύσκολη και οι συνθήκες εκκίνησης τώρα έκαναν το έργο ακόμη πιο δύσκολο.

«Θα ήταν πιο επιθυμητό εάν μπορούσαμε να έχουμε μια ήπια προσγείωση, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι πιο συγκρατημένη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BIS, Agustin Carstens, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει, σίγουρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού», για να αποτραπεί η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μετά το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες είδαν αρχικά την επιστροφή του πληθωρισμού ως προσωρινή όσο η οικονομία ανακάμπτει ξανά.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών επιταχύνθηκε απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν απότομα τα βασικά τους επιτόκια.

Η BIS, η οποία ιδρύθηκε στη Βασιλεία το 1930, ανήκει σε 62 κεντρικές τράπεζες από χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 95 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share