Home Featured Οι κυρώσεις «απέτυχαν» να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας

Οι κυρώσεις «απέτυχαν» να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας

0
Οι κυρώσεις «απέτυχαν» να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας

Οι δυτικές κυρώσεις για τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία «απέτυχαν» να υπονομεύσουν την «οικονομική σταθερότητα» της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Οι δυτικές πρωτεύουσες έπληξαν τη Μόσχα με ένα μπαράζ κυρώσεων αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις οικονομικές κυρώσεις.

“Επιβλήθηκαν άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη χώρα μας. Αλλά οι εμπνευστές τους δεν πέτυχαν τον κύριο στόχο τους. Δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική μας σταθερότητα”, δήλωσε ο Μισούστιν σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

Είπε ότι η Κυβέρνηση «κατάφερε να μετριάσει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο των εχθρικών ενεργειών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας».

Μια επιβράδυνση της οικονομίας ήταν «αναπόφευκτη» ένεκα των κυρώσεων, είπε, «αλλά δεν αποδείχθηκε καταστροφική».

Σύμφωνα με τον Μισούστιν, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε λίγο περισσότερο από ένα τοις εκατό το πρώτο εξάμηνο του 2022.

“Προέβλεπαν μια βαθιά ύφεση για εμάς. Αλλά αυτό δεν συνέβη”, είπε ο Μισούστιν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα βγει από αυτή την περίοδο “ακόμη πιο δυνατή και καλύτερα προετοιμασμένη”.

Είπε ότι η «προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας» από τη Ρωσία «οδήγησε σε φυσική αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στον προϋπολογισμό μας, σχεδόν στο μισό».

Η ΕΕ προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και συμφώνησε σε ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ.

Από την έναρξη της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε ή διέκοψε τις προμήθειες σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, εντείνοντας τους φόβους για ενεργειακή κρίση με τον χειμώνα να πλησιάζει.

Την Τρίτη, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα αρχίσει να πληρώνει για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρωσικά ρούβλια ή σε κινεζικό γιουάν.

«Η σημαντική μείωση της χρήσης του αμερικανικού δολαρίου είναι μια μακροπρόθεσμη τάση», είπε ο Μισούστιν, καλώντας τις χώρες να «διαμορφώσουν ένα πολυπολικό σύστημα διεθνών συναλλαγών».

Πηγή:ΚΥΠΕ