Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι πρέσβειρες Γαλλίας και Γερμανίας καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι πρέσβειρες Γαλλίας και Γερμανίας καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

0
Οι πρέσβειρες Γαλλίας και Γερμανίας καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Οι Πρέσβειρες της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Κύπρο καταδικάζουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και στηρίζουν με πλήρη αλληλεγγύη την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Παράλληλα δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό μακροπρόθεσμα, προσφέροντας κάθε βοήθεια σε όσους υποφέρουν από τον πόλεμο και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Σε ανακοίνωσή τους με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τον «παράνομο και επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», οι Πρέσβειρες της Γαλλίας και της Γερμανίας στη Λευκωσία, Salina Grenet-Catalano και Anke Schlimm αντίστοιχα, εκπροσωπώντας κράτη που τηρούν πλήρως την παγκόσμια τάξη του διεθνούς δικαίου που βασίζεται σε κανόνες, υποστηρίζουμε με πλήρη αλληλεγγύη την Ουκρανία και τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό».

Καταδικάζοντας «με τον πλέον έντονο τρόπο την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάθε στήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Οι δύο πρέσβειρες τονίζουν ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο από την άποψη του διακρατικού δικαίου ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη δυστυχία στον λαό της Ουκρανίας με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου όπως βόμβες διασποράς σε ειρηνικούς πολίτες, φυλακές βασανιστηρίων σε σκοτεινά υπόγεια, απαγωγές χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Η Μαριούπουλη, η Μπούτσα, το Ιζιούμ, είναι ονόματα που θα παραμείνουν συνδεδεμένα με φρικαλεότητες στη μνήμη όλων μας. Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία πολλαπλασιάζει επίσης τα πλήγματα σε βασικές μη στρατιωτικές υποδομές, υποβάλλοντας εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και το κρύο.

Η Ρωσία έχει επίσης οπλοποιήσει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αποδεχόμενη σκόπιμα ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υποστούν τις συνέπειες σε μια πράξη εκβιασμού. «Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος έχει οδηγήσει σε παγκόσμιες ελλείψεις στον εφοδιασμό του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των σιτηρών και των λιπασμάτων. Αυτό επηρεάζει όλους μας, αλλά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», σημειώνουν.

Η στρατηγική μας για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, αναφέρουν, «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταχεία θέσπιση και εφαρμογή κυρώσεων, με κύριο στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτουν, «έχει επιδείξει αποφασιστικότητα με ενότητα, με το πιο ολοκληρωμένο πακέτο κυρώσεων που έχει ποτέ θεσπιστεί, στοχεύοντας τόσο σε άτομα, όσο και σε βασικούς φορείς, θέτοντας περιορισμούς σε διάφορους στρατηγικά σημαντικούς τομείς εισαγωγής για τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας».

Επίσης, σημειώνουν, «συνεχίζεται η πολιτική, στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια και τη χειμερινή βοήθεια προς τον άπορο λαό της Ουκρανίας. Περιλαμβάνει επίσης παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της πρώτης αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ EUMAM.»

«Έχουμε λάβει πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν καταφύγιο από αυτόν τον κτηνώδη πόλεμο στην ήπειρό μας. Με τον τρόπο αυτό, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί έγιναν δεκτοί σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη στήριξή μας», συμπληρώνουν.

Αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ενώ η διαρκής ειρήνη παραμένει ο βασικός στόχος δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα ενδιαφερόταν σοβαρά για διαπραγματεύσεις ή για τον τερματισμό του βάναυσου πολέμου εναντίον του γείτονά της, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Εκφράζουν στήριξη στους στόχους του ειρηνευτικού σχεδίου 10 σημείων που πρότεινε ο Πρόεδρος Ζελένσκι και προσβλέπουμε να εργαστούμε στη βάση του για να προετοιμαστούμε για το πότε θα είναι ορατή η διέξοδος.

Πηγή:ΚΥΠΕ