Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Οι Ρομαντικές Απάτες θα σας κοστίσουν, προειδοποιεί η Αστυνομία

Οι Ρομαντικές Απάτες θα σας κοστίσουν, προειδοποιεί η Αστυνομία

0
Οι Ρομαντικές Απάτες θα σας κοστίσουν, προειδοποιεί η Αστυνομία

Σε συμβουλές προς το κοινό για  αποφυγή μιας ρομαντικής απάτης, προχώρησε η Αστυνομία.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να γνωρίσουν κάποιον/α, αλλά αντί να βρουν ρομαντισμό ή τον αγαπημένο/η που αναζητούν, πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με έναν απατεώνα που προσπαθεί να τους εξαπατήσει να στείλουν χρήματα.

Μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, το 2019, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν πέραν των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από ρομαντικές απάτες.

Για την αποφυγή μιας ρομαντικής απάτης, αλλιώς Romance Scam, η Αστυνομία αναφέρει ότι οι  «ρομαντικοί απατεώνες» δημιουργούν πλαστά προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή επικοινωνούν με τους στόχους τους μέσω δημοφιλών ιστότοπων κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το Facebook ή το Google Hangouts.

Σημειώνει ότι οι απατεώνες δημιουργούν μια σχέση οικειότητας με τους “στόχους” τους για να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους, μερικές φορές, συνομιλώντας αρκετές φορές την ημέρα.

Στη συνέχεια, συνθέτουν μια φανταστική ιστορία και ζητούν χρήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, συχνά λένε ότι ζουν ή ταξιδεύουν εκτός της χώρας που διαμένει το υποψήφιο θύμα τους.

Για να ξεγελάσουν τα θύματα τους, συνήθως λένε ότι είναι εργαζόμενοι σε μια εξέδρα πετρελαίου, στο στρατό, γιατροί σε διεθνή οργανισμό, μέλη πολυεθνικών εταιρειών, μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Με βάση τις καταγεγραμμένες υποθέσεις, οι «ρομαντικοί απατεώνες», συνήθως ζητούν από τους στόχους τους χρήματα για να πληρώσουν αεροπορικό εισιτήριο ή άλλα έξοδα ταξιδιού, για χειρουργική επέμβαση ή άλλα ιατρικά έξοδα, για τελωνειακά τέλη για να ανακτήσουν κάτι, για να αποπληρώσουν τα χρέη τζόγου τους γιατί, όπως ισχυρίζονται, κινδυνεύει η ζωή τους ή για να πληρώσουν για έκδοση βίζας ή άλλων επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επικρατέστερη μέθοδος καταβολής των χρημάτων που ζητούν από τα θύματα τους να πληρώσουν είναι μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων (Wiring Money), με επαναφόρτωση καρτών όπως το MoneyPak ή δωροκάρτες από προμηθευτές όπως το Amazon, το Google Play, το iTunes ή το Steam.

«Οι απατεώνες σας ζητούν να πληρώσετε μέσω μεταφοράς χρημάτων, με επαναφόρτωση καρτών ή με δωροκάρτες, επειδή μπορούν να λάβουν τα μετρητά γρήγορα και να παραμείνουν ανώνυμοι. Γνωρίζουν επίσης ότι οι συναλλαγές είναι σχεδόν αδύνατες να αντιστραφούν, αλλά και να εντοπιστούν», αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση.

Για αποφυγή της απώλειας χρημάτων σε έναν ρομαντικό απατεώνα, η Αστυνομία αναφέρει ότι το πιο σημαντικό είναι να μην στέλνονται χρήματα ή δώρα σε έναν «αγαπημένο» που δεν έχει κάποιος συναντήσει προσωπικά.

Εάν υποψιάζεται κάποιος μια ρομαντική απάτη, η Αστυνομία συμβουλεύει όπως σταματήσει να επικοινωνεί αμέσως με το άτομο, να μιλήσει με κάποιον που εμπιστεύεται. Μεταξύ άλλων, συνιστά να προβαίνουν σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον τύπο και τόπο εργασίας που δήλωσε το ύποπτο πρόσωπο, ώστε να διαπιστώσουν εάν άλλα άτομα έχουν ακούσει παρόμοιες ιστορίες.

«Για παράδειγμα, αν έχει επικαλεστεί κάποια θεραπεία ή εγχείρηση για να ζητήσει χρήματα, θα μπορούσατε να κάνετε αναζήτηση για “surgery scam” ή “treatment scam”.  Θα βρείτε και θα διαβάσετε εκατοντάδες παραδείγματα και ιστορίες άλλων ανθρώπων που έπεσαν θύματα απάτης τέτοιου τύπου. Θα διαβάσετε επίσης μερικά από τα ψεύτικα κόλπα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να κλέψουν την καρδιά και τα χρήματά σας. Οι ρομαντικές απάτες θα σας κοστίσουν. Προτού εμπιστευτείτε οποιοδήποτε πρόσωπο γνωρίσετε μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών για γνωριμίες, κάντε μια αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας προφίλ του ατόμου για να δείτε αν σχετίζεται με άλλο όνομα ή με λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν – αυτά είναι σημάδια απάτης», σημειώνει η Αστυνομία.

Για αναφορές τέτοιων περιστατικών, η Αστυνομία συμβουλεύει πως εάν κάποιος έχει πληρώσει έναν ρομαντικό απατεώνα με μια δωροκάρτα, πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με την εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα και να αναφέρει ότι πλήρωσε έναν απατεώνα με τη δωροκάρτα, ζητώντας, αν μπορούν, να επιστρέψουν τα χρήματά του.

«Εάν είστε θύμα ή πιστεύετε ότι πρόκειται για απάτη, επικοινωνήστε άμεσα με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας ή υποβάλετε το online μέσω της Φόρμα Καταχώρησης Καταγγελιών/Πληροφοριών Για Θέματα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Παράλληλα, ειδοποιήστε τον ιστότοπο ή την εφαρμογή μέσα από την οποία συναντήσατε τον απατεώνα, για να προβούν αντίστοιχα στις δικές τους ενέργειες», αναφέρει η Αστυνομία.

Πηγή:ΚΥΠΕ