Home Featured Οι θρύλοι του λευκωσιάτικου ποδοσφαίρου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Οι θρύλοι του λευκωσιάτικου ποδοσφαίρου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

0
Οι θρύλοι του λευκωσιάτικου ποδοσφαίρου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Εκατό ογδόντα θρυλικούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές από ομάδες της Λευκωσίας υποδέχθηκε την Τρίτη το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο κατά την τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Μπάλα στο Κέντρο: Ανθρώπων Μνήμες».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσωρινής έκθεσης του Μουσείου Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία και περιλάμβανε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων του λευκωσιάτικου ποδοσφαίρου, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της πρωτεύουσας από τις ομάδες ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός, ΑΫΜΑ, Ορφέας και Ομόνοια, οι οποίοι έζησαν εκ των έσω τις σημαντικές στιγμές της ποδοσφαιρικής ιστορίας, έφεραν στο φως μνήμες και βιώματα από τα χρόνια της αγωνιστικής τους δράσης, σε μια ανοιχτή συζήτηση που κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τίμησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα γήπεδα την περίοδο 1960-1979.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Γιωρκάτζης είπε πως «τιμούμε παίκτες που έγραψαν ιστορία και που εμείς το κοινό, ως ο 12ος παίκτης των γηπέδων, θα συνεχίσουμε αυτήν την ιστορία γράφοντας το 3ο ημίχρονο, τη συνέχεια δηλαδή της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην πρωτεύουσα».

Η Διευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης ως ζωντανό, συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της ίδιας της πόλης της Λευκωσίας.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Λευκωσίας με το δικό του χαιρετισμό ευχαρίστησε το Δήμο Λευκωσίας και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας για την διοργάνωση της εκδήλωσης συγχαίροντας τους για την πρωτοβουλία.

Οι ομιλητές της στρογγυλής τραπέζης αποκάλυψαν πολλά για το ποδόσφαιρο στη Λευκωσία κατά τη χρονική περίοδο 1960-1979. Υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και ερευνητή Ιάκωβου Κακουρή, οι παλαίμαχοι μίλησαν για τις συνθήκες των προπονήσεων στα γήπεδα μιας άλλης εποχής, τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, το κλίμα στα αποδυτήρια του παλιού ΓΣΠ, τις επαγγελματικές ευκαιρίες, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τότε τα σωματεία πριν και μετά το 1974.

Η πρωτοποριακή και πρωτότυπη έκθεση Μπάλα στο Κέντρο: Ποδόσφαιρο ─ Ιστορία ─ Λευκωσία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου 2023.

Η έκθεση αποκαλύπτει την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με πυρήνα το «Κέντρο», την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία, από τις αρχές της αποικιοκρατίας μέχρι και το 1960.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Αντιγόνη Ηρακλείδου, Ανώτερη Συνεργάτις Έρευνας στο Κέντρο Αριστείας CYENS, η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, και ο Χρυσόστομος Σακαλλής, Υπεύθυνος Αρχείου του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, με την αρωγή της Μαρίας Πατσαλοσαββή, ενώ συμβουλευτικό ρόλο στη διοργάνωση της έκθεσης είχαν η Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Πηγή:ΚΥΠΕ