Home Featured Οι Τράπεζες να ακολουθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Οι Τράπεζες να ακολουθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

0
Οι Τράπεζες να ακολουθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων επιβάλλεται να ακολουθούν την διαδικασία αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, πράγμα που θα ωφελήσει τις Τράπεζες, τους Δανειολήπτες και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας, τονίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την πρόταση Νόμου για αναστολή των εκποιήσεων, ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. αναφέρει πως το θέμα των εκποιήσεων και των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τη χρηματοπιστωτική και ευρύτερη οικονομική σταθερότητα του τόπου, σημειώνοντας ότι «εκείνοι που εναντιώνονται στην αναστολή των εκποιήσεων ας αποταθούν στις Τράπεζες και στις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων, με σκοπό να τους ασκήσουν ουσιαστική πίεση να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας.

«Είναι οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων που δημιουργούν το πρόβλημα και όχι Δανειολήπτες», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. «οι εκποιήσεις χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης προς τους Δανειολήπτες να πληρώνουν -όχι το νόμιμα οφειλόμενο ποσό- αλλά το υπερχρεωμένο με παράνομες χρεώσεις» και συμπληρώνει ότι «καλό θα είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Themis Portfolio Management κι έτσι αφενός μεν οι εκποιήσεις θα είναι αχρείαστες και με την σωστή αναδιάρθρωση θα εισρεύσει ρευστό στα ταμεία τους».

Εξάλλου, σημειώνει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου,  Κωνσταντίνος Ηροδότου, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών, κάλεσε τις Τράπεζες να εφαρμόσουν ταχείες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με μειωμένες χρεώσεις και χωρίς πρόσθετα κόστη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

«Πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν οι Δανειολήπτες από τις εκποιήσεις. Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων επιβάλλεται να ακολουθούν την διαδικασία αναδιάρθρωσης σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα ΜΕΧ, πράγμα που θα ωφελήσει τις Τράπεζες, τους Δανειολήπτες και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας», καταλήγει ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ..

Πηγή:ΚΥΠΕ