Home Featured Οι βασικοί στόχοι της α’ φάσης εκπληρώθηκαν λέει η Μόσχα, εντός δυο μηνών ολοκληρώνεται η “στρατιωτική επιχείρηση”

Οι βασικοί στόχοι της α’ φάσης εκπληρώθηκαν λέει η Μόσχα, εντός δυο μηνών ολοκληρώνεται η “στρατιωτική επιχείρηση”

0
Οι βασικοί στόχοι της α’ φάσης εκπληρώθηκαν λέει η Μόσχα, εντός δυο μηνών ολοκληρώνεται η “στρατιωτική επιχείρηση”

Η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως ονομάζεται επισήμως στη Ρωσία η πολεμική επιχείρηση της Μόσχας κατά του Κιέβου, αναπτύσσεται σύμφωνα με το σχέδιό της και οι βασικοί στόχοι της πρώτης φάσης της έχουν εν γένει εκπληρωθεί, ανακοίνωσε επισήμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ αξιόπιστες πηγές εκτιμούν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν επί δίμηνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες, η αεροπορία και το σύστημα της αντιαεροπορικής άμυνας ουσιαστικά έχουν πλήρως καταστραφεί, ο πολεμικός στόλος έπαψε εν γένει να υπάρχει, δεν έχουν απομείνει οργανωμένες εφεδρείες», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, που επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και των τοπικών πολιτοφυλακών των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ».

«Συνολικά οι κεντρικοί στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης εκπληρώθηκαν», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι, ο οποίος εξήγησε ότι η ουσιαστική μείωση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων επιτρέπει τη συγκέντρωση των βασικών προσπαθειών, «της απελευθέρωσης του Ντονμπάς», όπως περιγράφεται στη Ρωσία η πολεμική επιχείρηση στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι την πλήρη εκπλήρωση των στόχων, που έθεσε ο γενικός αρχιστράτηγος», όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ιεραρχία της χώρας ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ο Ρώσος υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποκλείσει τις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Νικολάεφ, ενώ υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο βρίσκεται η Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ζαπορόζιε.

«Η κοινή γνώμη και μεμονωμένοι εμπειρογνώμονες αναρωτιόνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων… Αρχικώς δεν σχεδιάζαμε την κατάληψή τους, ώστε να μην επιτρέψουμε καταστροφές και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες προσωπικού και αμάχων», είπε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια επιχείρηση εισβολής και κατάληψης πόλεων δεν αποκλείεται.
Τα ρωσικά όπλα έδειξαν «υψηλή ακρίβεια, αξιοπιστία, δυνατότητα άμεσης επιχειρησιακής χρήσης», υποστήριξε ο Ρώσος υπαρχηγός, ομολογώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 1351 Ρώσοι στρατιωτικοί και 3825 έχουν τραυματιστεί, ενώ τα στοιχεία, που ανακοινώνει η Μόσχα για τις ουκρανικές απώλειες είναι 14.000 νεκροί και 16.000 τραυματίες. Κατά το ρωσικό Γενικό Επιτελείο πρόκειται για το 11,5% του συνόλου του προσωπικού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Ουκρανία φέρεται να έχει απολέσει κατά τις εκτιμήσεις της Μόσχας το 65,7% των τεθωρακισμένων της, το 42,8% του τακτικού πυροβολικού της, το 30,5% των πυραυλικών συστημάτων μαζικού πυρός, το 82% των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 Buk-M1 και το 85% των τακτικών πυραύλων τύπου Tochka-U. Τέλος κατά τη Μόσχα έχουν καταστραφεί σχεδόν τα ¾ των ουκρανικών πολεμικών αεροπλάνων και το 50% των πολεμικών ελικοπτέρων, ενώ από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής τύπου Bayraktar, έχει απομείνει μόνο ένα εν λειτουργία.

Κατά τους Ρώσους στρατιωτικούς έχουν καταφερθεί χτυπήματα σε 16 κεντρικά ουκρανικά πολεμικά αεροδρόμια και καταστράφηκαν 39 αποθήκες οπλισμού, όπου φυλασσόταν σχεδόν το 70% του πολεμικού εξοπλισμού και των υλικών συντήρησής του, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι πολεμοφοδίων, ενώ με πυραύλους υψηλής ακρίβειας επλήγησαν 30 κομβικά εργοστάσια της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.

Το 54% της περιφέρειας του Ντονιέτσκ και το 93% της περιφέρειας του Λουγκάνσκ βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων, ή της λεγόμενης «λαϊκής αστυνομίας» των ρωσόφωνων διοικήσεων στις δύο περιφέρειες, με τα μέτωπα να κινούνται προς το Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνκα στην περιοχή του Λουγκάνσκ και τη Μαριούπολη και δυτικά του Ντονιέτσκ στην ομώνυμη περιφέρεια.
Περισσότερες από 23 χιλιάδες άνθρωποι από 37 χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν στο πλευρό του Ντονμπάς, υποστήριξε ο Ρώσος υψηλόβαθμος επιτελικός στρατηγός, με τη Μόσχα να έχει συστήσει «στις ηγεσίες των δύο Δημοκρατιών να αποδεχθούν τη βοήθεια αυτή, όμως εκείνες αρνήθηκαν, καθώς έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα», μεταξύ των οποίων και ο εξοπλισμός, που πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και παραδίδεται στις στρατιωτικές διοικήσεις των δύο περιφερειών, «όπως 113 τεθωρακισμένα, 138 αντιαρματικά τύπου Javelin και 67 αντιαρματικά οβιδοβόλα NLAW.

Κατά τις εκτιμήσεις του ρωσικού Γενικού Επιτελείου μετά τις 24 Φεβρουαρίου δυτικές χώρες παρέδωσαν στην Ουκρανία πάνω από 100 μονάδες πυροβολικού, σχεδόν 900 φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και 3.800 αντιαρματικά, επιλογή, που χαρακτηρίστηκε από ρωσικής πλευράς «τεράστιο λάθος», διότι «επιμηκύνει τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν θα κατορθώσει να επηρεάσει την έκβαση της επιχείρησης», ενώ κατά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας «πραγματικός στόχος αυτών των αποστολών δεν είναι να υποστηριχθεί η Ουκρανία, αλλά να παρασυρθεί σε μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση έως τον τελευταίο Ουκρανό».

Κατά τον κ. Ρουντσκόι η Μόσχα δεν θα αδιαφορήσει για τυχόν αποστολές στο Κίεβο αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας και «θα αντιδράσει άμεσα με τον αρμόζοντα τρόπο», εάν επιχειρηθεί η επιβολή πάνω από την Ουκρανία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων, που πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις, είχε φθάσει κατά τους ρωσικούς υπολογισμούς τα 6.600 άτομα, αλλά άρχισε να μειώνεται, όχι μόνο λόγω «των υψηλής ακρίβειας χτυπημάτων στις βάσεις και τα στρατόπεδα ακριβείας», αλλά και γιατί «φεύγουν τρέχοντας προς τις γειτονικές χώρες». Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα κανένας νέος μισθοφόρος δεν έφθασε στο έδαφος της Ουκρανίας, ενώ έφυγαν 285.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, έχουν καταφύγει από το Ντονμπάς και εν γένει από την Ουκρανία προς τη Ρωσία περί τις 420.000 άτομα, δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διεύθυνσης Άμυνας, εκ των οποίων το 1/5 είναι παιδιά, ενώ η Μόσχα έχει διευκολύνει την απομάκρυνση 9.000 ξένων υπηκόων από τις εμπόλεμες ζώνες.
Σύμφωνα με το Ρώσο στρατηγό η Μόσχα «καθημερινά ανοίγει και θα συνεχίσει να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές των εχθροπραξιών, αν και η ουκρανική πλευρά δεν συμφώνησε ούτε έναν διάδρομο όλη αυτή την περίοδο προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν καταφέρουν χτυπήματα σε εγκαταστάσεις και αστικές υποδομές, ενώ το Κίεβο ασχολείται με την καταστροφή τους», υποστήριξε ο Ρώσος υπαρχηγός Σ.Ρουντσκόι, αναφέροντας ως παράδειγμα τις 127 κατεστραμμένες γέφυρες, «οι οποίες ανατινάχθηκαν από τους εθνικιστές, για να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων», αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ. «Άλλο ένα παράδειγμα παραλογισμού», υποστήριξε ο Ρώσος στρατηγός ότι είναι «η ναρκοθέτηση των εισόδων των λιμένων Οδησσού, Οτσάκοφ, Τσερνομόρσκ και Γιούζνι», καθώς κατά την εκτίμησή του τουλάχιστον δέκα απαρχαιωμένες νάρκες θαλάσσης αποκόπηκαν από τις άγκυρες συγκράτησής τους και περιπλανώνται στη λεκάνη της δυτικής Μαύρης Θάλασσας, «γεγονός, που προκαλεί πραγματική απειλή όχι μόνο για τα πολεμικά, αλλά και για τα εμπορικά και επιβατικά πλοία».

Με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Γκαβαρίτ Μασκβά», ο Αλεξάντρ Μποροντάι, σήμερα βουλευτής της ρωσικής Κρατικής Δούμας, πρόεδρος της «Ένωσης Εθελοντών Ντονμπάς» και πρώην πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» εκτίμησε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών η πολεμική επιχείρηση «μπορεί να ολοκληρωθεί», υποστηρίζοντας ότι «τα εναπομείναντα ουκρανικά τμήματα και σχηματισμού έχουν αποκλειστεί κυρίως στις μεγάλες πόλεις, αλλά προς το παρόν υπάρχουν», γεγονός, που θα απαιτήσει «επιχειρήσεις εκκαθάρισης», με δράση ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς, αντάρτικες ομάδες «και ανοιχτά συμμορίτικες ομάδες».

Πηγή:ΚΥΠΕ