Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις λάσπης εμποδίζουν την αποστολή διάσωσης στο σεισμό της Κίνας

Οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις λάσπης εμποδίζουν την αποστολή διάσωσης στο σεισμό της Κίνας

0
Οι βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις λάσπης εμποδίζουν την αποστολή διάσωσης στο σεισμό της Κίνας

Βροχές, πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης απείλησαν την έρευνα για δεκάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται την Πέμπτη, μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την ορεινή νοτιοδυτική Κίνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 86 άτομα.

Ο σεισμός 6,6 βαθμών έπληξε περίπου 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Κανγκντίνγκ στην επαρχία Σετσουάν σε βάθος 10 χιλιομέτρων τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκατασταθούν σε προσωρινούς καταυλισμούς.

Η κρατική εφημερίδα “Λαϊκή Ημερησία” ανέφερε ότι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Γκανζί κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ 36 θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Γιαάν.

Περίπου 270 άλλοι τραυματίστηκαν ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει στους 35, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση των αγνοουμένων.

Ο κίτρινος συναγερμός που εξέδωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία – προειδοποιώντας για «κίνδυνο γεωλογικής καταστροφής» – ισχύει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης και η μέτρια βροχή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή με ισχυρές βροχές σε ορισμένες περιοχές.

«Δεδομένου ότι οι μετασεισμικές γεωλογικές συνθήκες είναι εγγενώς εύθραυστες και ο αντίκτυπος των πρόσθετων βροχοπτώσεων μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις και λάσπες, η τοπική περιοχή πρέπει να προσέχει δευτερεύουσες καταστροφές», δήλωσε η μετεωρολογική αρχή της Κίνας.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, η παραστρατιωτική αστυνομία και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διάσωσης έστειλαν περισσότερους από 10.000 εργάτες που συνέχισαν τις επιχειρήσεις αναζήτησης και τις προσπάθειες καθαρισμού των κατολισθήσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο.

Ορεινοί χείμαρροι

Οι διασώστες αντιμετώπισαν πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από μετασεισμούς για να μεταφέρουν χωρικούς από κατεστραμμένα σπίτια, συχνά αναγκαζόμενοι να τους μεταφέρουν μέσα από ορεινό έδαφος με σχοινιά και φορεία.

«Περπατήσαμε επίσης μέσα από το νερό για να φτάσουμε στο χωριό Ζινγκφού. Οι ορεινοί χείμαρροι περιέχουν βράχους (…). Οι πέτρες που δεν μπορείτε να δείτε στο νερό αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για εμάς», δήλωσε στο CCTV ένα μέλος της ομάδας διάσωσης.

«Χρησιμοποιήσαμε γρήγορα σχοινιά για να φτιάξουμε μια ανθρώπινη σκάλα… Όταν αρχίσαμε για πρώτη φορά να βαδίζουμε, το νερό έφτασε στα γόνατα και τους μηρούς μας. Όταν φτάσαμε σε ένα ασφαλές μέρος, η πλημμύρα είχε φτάσει στο επίπεδο της μέσης».

Πάνω από 22.000 άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής σε 124 προσωρινές τοποθεσίες σε όλη την Γκανζί και τη Γιαάν, ανέφερε η “Λαϊκή Ημερησία”.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι περισσότεροι από 21.000 μαθητές και το προσωπικό ενός σχολείου στην κομητεία Σιμιάν, όπου βρίσκεται η Γιαάν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό.

Σχεδόν 1.800 σχολεία στην περιοχή άνοιξαν ξανά μέχρι την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για να φτιάξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων ρεύματος και οπτικών, με τις επικοινωνίες στις πληγείσες περιοχές «βασικά να έχουν αποκατασταθεί» από την Πέμπτη, ανέφερε η “Ημερησία της Κινεζικής Νεολαίας”.

Οι τοπικές αρχές έχουν λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 100 εκατομμύρια γιουάν (14 εκατομμύρια δολάρια) σε δωρεές ανακούφισης από καταστροφές, ανέφερε η έκθεση, και η κυβέρνηση του Σιτσουάν εξέδωσε έκτακτη ειδοποίηση ζητώντας από τις τοπικές αρχές να καταβάλουν επιδόματα για τους πληγέντες.

Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτήρια στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τσενγκντού – όπου εκατομμύρια είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους υπό αυστηρό lockdown για την Covid-19 – και στην κοντινή μεγαλούπολη Τσονγκκίνγκ, είπαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή:ΚΥΠΕ