Home ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν για την κατεύθυνση των μέτρων, στις 24 Νοεμβρίου φιλοδοξούν να καταλήξουν για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν για την κατεύθυνση των μέτρων, στις 24 Νοεμβρίου φιλοδοξούν να καταλήξουν για κοινές αγορές φυσικού αερίου

0
Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν για την κατεύθυνση των μέτρων, στις 24 Νοεμβρίου φιλοδοξούν να καταλήξουν για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Σε έκτακτη συνάντηση στις 24 Νοεμβρίου θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τσέχου Υπουργού Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας και της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη συνάντηση, οι 27 Υπουργοί συμφώνησαν για την κατεύθυνση των μέτρων, και η Κομισιόν καλείται να διαμορφώσει τεχνικά λεπτομερείς προτάσεις προς τελική έγκριση στις 24 Νοεμβρίου.

Όπως συμφωνήθηκε, τα μέτρα θα εστιάσουν στη δημιουργία μηχανισμών για από κοινού αγορές φυσικού αερίου, σε μέτρα για περιορισμό των απότομων ακραίων αυξομειώσεων των τιμών, τη δημιουργία πλαισίου αλληλεγγύης σε περίπτωση κρίσης λόγω διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να μην μένουν εκτός χώρες που δεν έχουν διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη.

Ταυτόχρονα, προχωρά η ανάπτυξη του νέου δείκτη τιμών στη βάση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέτρο ωστόσο που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όσον αφορά την πρόταση για ένα προσωρινό δυναμικό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα εφαρμοζόταν μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Σικέλα, τα κράτη μέλη διατύπωσαν πολύ διαφορετικές απόψεις, ενώ όπως είπε η κ. Σίμσον, η Κομισιόν θα εργαστεί τώρα για να φέρει στους Υπουργούς συγκεκριμένη πρόταση για το πώς το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Από την άλλη, όσον αφορά τη συζήτηση για το λεγόμενο «ιβηρικό μοντέλο», τη μείωση δηλαδή της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή στην ΕΕ μέσω επιδότησης, οι 27 ανέλυσαν τα ζητήματα που τίθενται για την εφαρμογή του, όμως δεν φαίνεται σε αυτό το στάδιο να υπάρχει επαρκής σύγκλιση απόψεων για το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να γίνει πραγματικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ