Home Featured Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, αργά το απόγευμα η απόφαση για προφυλάκιση ή υπό όρους απελευθέρωση

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, αργά το απόγευμα η απόφαση για προφυλάκιση ή υπό όρους απελευθέρωση

0

Ολοκληρώθηκε πριν το μεσημέρι της Πέμπτης η ακρόαση της Ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στο Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση για το αν θα αφεθεί ελεύθερη υπό περιορισμούς ή αν θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα το απόγευμα.

Η προδικαστική ακρόαση στο Δικαστικό Μέγαρο (Palais de Justice / Justitiepaleis) ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση και ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση περίπου ώρα.

Οι δικηγόροι της κ. Καϊλή δήλωσαν μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης πως η πελάτισσά τους είναι αθώα και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Το δικαστήριο θα λάβει υπόψη τον κίνδυνο διαφυγής της κ. Καϊλή από το Βέλγιο ή το κατά πόσο μπορεί να καταστρέψει στοιχεία, καθώς και τις εκκλήσεις της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς το παιδί της ίδιας και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι χωρίς τους γονείς του για αρκετές ημέρες.

Η κ. Καϊλή κατηγορείται για συμμετοχή σε δίκτυο χρηματισμού και διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος «χώρας του Κόλπου» η οποία δεν κατονομάζεται στις ανακοινώσεις της Βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες αφορούν το Κατάρ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις και το Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται πως μετά από σειρά εφόδων σε οικείες και γραφεία νυν και τέως Ευρωβουλευτών στις 9 Δεκεμβρίου, τέθηκαν υπό κράτηση η κ. Καϊλή, ο τέως Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ΜΚΟ Fight Impunity Αντόνιο Παντζέρι, ο σύντροφός της κ. Καϊλή και τέως βοηθός του κ. Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι καθώς και ο γ.γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) Λούκα Βισεντίνι.

Έκτοτε ο κ. Βισεντίνι αφέθηκε ελεύθερος, ενώ συνελήφθη και ο Νίκολο Φίγκα – Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice.

Οι Παντζέρι, Τζιόρτζι και Ταλαμάνκα εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης των πρώτων δύο και την υπό όρους απελευθέρωση του τρίτου με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι). Η κ. Καϊλή είχε ζητήσει αναβολή μέσω του δικηγόρου της, επικαλούμενη απεργία στις φυλακές του Χάρεν όπου κρατείται.

Πηγή:ΚΥΠΕ