X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΟλοκληρώθηκε το 50% του συμβολαίου του ΣΑΛ στο αρχαίο Κίτιο και ενορία...

Ολοκληρώθηκε το 50% του συμβολαίου του ΣΑΛ στο αρχαίο Κίτιο και ενορία Σωτήρος όπου εντοπίστηκαν τάφοι

Ολοκληρώθηκε το 50% του Συμβολαίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας στον πυρήνα του αρχαίου Κιτίου και σε περιοχές που εντοπίστηκαν τάφοι στην ευρύτερη περιοχή της ενορίας Σωτήρος, ανέφερε ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, Διευθυντής του ΣΑΛ.

Πρόσθεσε ότι το «τo Συμβόλαιο C12A το οποίο εκτελεί το ΣΑΛ στις περιοχές Μητρόπολης, Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας, είναι μέρος του Συμβολαίου C12 το οποίο τερματίστηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου που προβλέπει για τη Ρύθμιση των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα του 2016. Ωστόσο το συγκεκριμένο Συμβόλαιο δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων, γεγονός που προκάλεσε υπερβολικές καθυστερήσεις και κατ’ επέκταση αυξήθηκε κατακόρυφα το κόστος του Συμβολαίου».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τοποθέτηση αγωγών στην οδό Αγίου Νεοφύτου αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό διαστάσεων 20Χ4,5m μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που χρονολογείται περί τα τέλη του 1ου αιώνα π.χ. Μέχρι τώρα εικάζεται ότι έχει ανευρεθεί το τείχος του Αρχαίου Κιτίου, κατάλοιπα του αρχαίου δικτύου ύδρευσης της πόλης, κατάλοιπα του ιερού των Καμηλαρκών παρά την οδό Τεύκρου, κλίνες μοναχών παρά την εκκλησία της Τέρρα Σάντα, καθώς και πληθώρα ταφικών συνόλων».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους «το αρχικό συμβόλαιο C12 αφορούσε την κατασκευή 23 περίπου χιλιομέτρων αγωγών λυμάτων, επτά χιλιομέτρων αγωγών ομβρίων υδάτων και ενός αντλιοστασίου λυμάτων. Μέχρι την ημερομηνία τερματισμού του αρχικού συμβολαίου C12 ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 74% η κατασκευή του συστήματος λυμάτων, σε ποσοστό 60% η κατασκευή του συστήματος ομβρίων και σε ποσοστό 18% η κατασκευή του αγωγού πιέσεως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων που προέκυπταν και τις συχνές διαφοροποιήσεις της όδευσης του δικτύου λόγω αρχαιοτήτων, το ΣΑΛ αποφάσισε όπως για το εναπομείναν συμβόλαιο που βρίσκεται στον πυρήνα του Αρχαίου Κιτίου και σε περιοχές που εντοπίστηκαν τάφοι στην ευρύτερη περιοχή της ενορίας Σωτήρος, να προκηρύξει ξεχωριστό συμβόλαιο το οποίο θα ήταν αποκλειστικά για διαχείριση αρχαιοτήτων και άλλων εμποδίων».

Υπενθύμισε ότι «το Συμβόλαιο C12A αφορά αποκλειστικά την διερεύνηση, διαχείριση και καθαρισμό των χανδάκων από αρχαιότητες, υφιστάμενες υπηρεσίες και οποιαδήποτε άλλα εμπόδια έτσι ώστε να καθοριστεί η τελική όδευση δικτύου που θα εφαρμοστεί μελλοντικά από τον εργοδότη για την κατασκευή συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων. Κάτι τέτοιο προνοεί διάνοιξη των χανδάκων για να καταστεί δυνατή η διερεύνηση και να διαχειριστούν επαρκώς τα αρχαιολογικά κατάλοιπα».

Σημείωσε πως «μέχρι σήμερα, χρονικά το συμβόλαιο έχει ολοκληρωθεί στο 50% και έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση αρχαιοτήτων και άλλων εμποδίων, για το 31,37% του δικτύου λυμάτων, 21,56% του δικτύου ομβρίων και το 100% του καταθλιπτικού αγωγού. Κατά τη διάρκεια του Συμβολαίου, τέθηκαν σε εφαρμογή προσωρινές λύσεις με τις οποίες θα καταστεί εφικτό να τεθεί σε λειτουργία το 75% του δικτύου που κατασκευάστηκε στο Συμβόλαιο C12A ωσότου να εξυπηρετηθεί το κοινό, που εδώ και χρόνια αναμένει να συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, σε περιοχές οι οποίες διαχρονικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οχληρίας λόγω υπερχειλίσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους απάντησε πως «το ΣΑΛ με την ολοκλήρωση των κύριων αρτηριών δικτύου θα προκηρύξει το Συμβόλαιο C12B το οποίο θα αφορά αποκλειστικά την κατασκευή του δικτύου λυμάτων και ομβρίων για τα οποία καθορίστηκε η όδευση τους κατά την εφαρμογή του εν λόγω συμβολαίου. Το Συμβούλιο, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων λόγω της διαχείρισης αρχαιοτήτων, έχει διαθέσει ανθρώπινους πόρους, τόσο από το προσωπικό του Συμβουλίου όσο και επιστημονικό προσωπικό (2 αρχαιολόγους) και εργάτες, ως προς ενίσχυση της αρχαιολογικής ομάδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Ακόμα «εργοδοτήθηκαν Τοπογράφος και Σχεδιάστρια από το ΣΑΛ, αποκλειστικά για το έργο οι οποίοι με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας καταστούν εφικτή την αποτύπωση των αρχαιοτήτων σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλες οι ενέργειες έγιναν εκ μέρους του ΣΑΛ για ενίσχυση της ομάδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προς επίτευξη της μέγιστης παραγωγής και αποφυγής καθυστερήσεων στη σχετική διαχείριση των αρχαιολογικών ευρημάτων, για την τελική μελέτη και καθορισμό όδευσης του δικτύου που θα κατασκευαστεί μελλοντικά κατά την εφαρμογή του Συμβολαίου C12B».

Οσον αφορά το Συμβόλαιο C12B είπε ότι αυτό «αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2022 και πρώτιστος στόχος είναι να εξυπηρετήσει όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική διερεύνηση και άμεση σύνδεση τους με το αποχετευτικό σύστημα. Βεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις τεχνικά εφικτές λύσεις για να εξυπηρετήσουμε το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, τόσο για τη συλλογή των λυμάτων, όσο και για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν με τα όμβρια ύδατα».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share