Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Οργή για την προσθήκη 37 υπουργικών θέσεων στη νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα

Οργή για την προσθήκη 37 υπουργικών θέσεων στη νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα

0
Οργή για την προσθήκη 37 υπουργικών θέσεων στη νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα

Η Σρι Λάνκα πρόσθεσε 37 νέες ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή της την Πέμπτη, προκαλώντας αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις «άχρηστες» δημόσιες δαπάνες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει καταγραφεί.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα των 22 εκατομμυρίων έχει υποστεί μήνες ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και εκτεταμένες διαμαρτυρίες, ωθώντας την σε χρεοκοπία για το εξωτερικό χρέος της τον Απρίλιο.

Οι 37 νέοι υπουργοί δεν θα δεχτούν τους χαμηλούς μισθούς τους, αλλά δικαιούνται τρία αυτοκίνητα ο καθένας με καύσιμα, κρατική στέγαση, σωματοφύλακες, μισθούς προσωπικού προσωπικού και δωρεάν ένσημα, ανέφερε η κυβέρνηση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι κάτοικοι της Σρι Λάνκα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη χρήση των δημόσιων πόρων.

Τα νέα μέλη προέρχονται όλα από τον συνασπισμό του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος έφυγε από τη Σρι Λάνκα τον Ιούλιο αφού διαδηλωτές κατέλαβαν την επίσημη κατοικία του, αλλά επέστρεψε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ των νέων Υπουργών είναι ο ανιψιός του Ρατζαπάκσα, Σασίντρα, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο άρδευσης.

Οι 37 νέες θέσεις προστίθενται στο 20μελές υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος ανέλαβε στα τέλη Ιουλίου μετά την αποχώρηση του Ρατζαπάκσα.

Ο Βικρεμεσίνγκε, έξι φορές Πρωθυπουργός, έχει μόνο μία έδρα στο κοινοβούλιο των 225 μελών και εξαρτάται από το κόμμα της Σρι Λάνκα Podujana Peramuna (SLPP) του Ρατζαπάκσα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Αξιωματούχοι κοντά στον Βικρεμεσίνγκε δήλωσαν ότι οι προσπάθειές του να σχηματίσει μια κυβέρνηση ευρείας ενότητας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Samagi Jana Balawegaya (SJB), είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτεί από το Κολόμπο να αυξήσει τους φόρους και να ιδιωτικοποιήσει ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις.

Σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προέτρεψε τον Βικρεμεσίνγκε να διώξει τους υπεύθυνους για οικονομικά εγκλήματα που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Η έκθεση ανέφερε ότι μια κουλτούρα ατιμωρησίας για τις φρικαλεότητες της εποχής του πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που έληξε το 2009 είχε οδηγήσει στην οικονομική κρίση που έχει υπονομεύσει τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ