Home Featured Οριακά απέφυγε την ύφεση η βρετανική οικονομία πέρυσι

Οριακά απέφυγε την ύφεση η βρετανική οικονομία πέρυσι

0
Οριακά απέφυγε την ύφεση η βρετανική οικονομία πέρυσι

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε οριακά την ύφεση κατά το περασμένο ημερολογιακό έτος, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σε περίπτωση αρνητικού προσήμου στο ρυθμό ανάπτυξης στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου η οικονομία θα είχε επισήμως περιέλθει σε ύφεση, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν αρνητικός.

Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν -0,5%. Η αρνητική ανάπτυξη αποδίδεται εν μέρει στις απεργίες που διεξήχθησαν σχεδόν κάθε μέρα του μήνα πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πάντως στην τελευταία πρόβλεψή της εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση εντός του 2023. Θα πρόκειται όμως για ύφεση μικρότερης έντασης και διάρκειας από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Συνολικά μέσα στο 2022 το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του G7.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ επισήμανε το γεγονός αυτό, καθώς και την αποφυγή της ύφεσης, για να σχολιάσει πως η βρετανική οικονομία «δείχνει πως είναι πιο ανθεκτική από όσο φοβούνταν πολλοί».

Συμπλήρωσε όμως ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει, ιδίως αναφορικά με τον πληθωρισμό.

Πηγή:ΚΥΠΕ