Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Όταν ενεργούμε μαζί ως «ομάδα Ευρώπη» είμαστε ασταμάτητοι, είπε ο Σχοινάς στην Ευρωβουλή

Όταν ενεργούμε μαζί ως «ομάδα Ευρώπη» είμαστε ασταμάτητοι, είπε ο Σχοινάς στην Ευρωβουλή

0
Όταν ενεργούμε μαζί ως «ομάδα Ευρώπη» είμαστε ασταμάτητοι, είπε ο Σχοινάς στην Ευρωβουλή

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει η ΕΕ σε σχέση με την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας παράλληλα ότι «όταν ενεργούμε μαζί ως ομάδα Ευρώπη είμαστε ασταμάτητοι».

Ο κ. Σχοινάς μιλούσε τη Τρίτη το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας του Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο Στρασβούργο και παρέθεσε τα αποτελέσματα που είχαν οι συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένων της επιστροφής αριθμού μεταναστών στο Ιράκ, της πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων σε τουλάχιστον ένα χώρο που βρίσκονται συγκεντρωμένοι μετανάστες κοντά στα σύνορα και την αποκοπή διόδων μετάβασης μεταναστών προς το Μινσκ.

«Το πρώτο μάθημα που πήραμε είναι ότι όταν ενεργούμε μαζί ως ομάδα Ευρώπη είμαστε ασταμάτητοι», τόνισε.

«Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τον συνδυασμό ισχύος της άμεσης αντίδρασης όταν ενεργούμε ως θεσμοί και κράτη μέλη μαζί με τους φίλους και εταίρους μας διεθνώς», είπε.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το δεύτερο μάθημα είναι ότι «είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε τέτοιες συνθήκες όταν ενεργοποιούμε εργαλεία και μέσα που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ».

«Οι διπλωματικές παραστάσεις, τα πρωτόκολλα, τα διάφορα έγγραφα δεν εξυπηρετούν το στόχο της υπεράσπισης της ΕΕ σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», είπε.

«Αν χρειαζόμαστε, επιθυμούμε και φιλοδοξούμε να είμαστε μια γεωπολιτική Επιτροπή, πρέπει να εργαστούμε μαζί με την πλήρη ισχύ του δικαίου της ΕΕ και των νομικών πράξεων της. Τότε είναι που αποκτούμε σημασία σε αυτό τον ταραγμένο, ανασφαλή και σκοτεινό κόσμο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα ΕΕ – Λευκορωσίας, έκανε λόγο για εικόνες που σοκάρουν χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στις αξίες μας.

Σε αυτούς τους ανθρώπους πωλείται ένα ψέμα. Η ψευδαίσθηση μιας γρήγορης πτήσης. Δεν γνωρίζουν ότι δεν αγοράζουν ένα εισιτήριο για την Ευρώπη αλλά για ένα παγωμένο δάσος. «Σαν πολλά πιόνια σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι», είπε.

Σε σχέση με τις ενέργειες της Λευκορωσίας, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρέπει να πούμε τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη και να δούμε αυτές τις ενέργειες για αυτό που είναι: μια αποφασιστική απόπειρα για τη δημιουργία μιας συνεχιζόμενης και παρατεταμένης κρίσης, ως μέρος μιας ευρύτερης συντονισμένης προσπάθειας αποσταθεροποίησης της ΕΕ, δοκιμάζοντας την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

«Αυτή δεν είναι μια μεταναστευτική κρίση. Αυτό δεν είναι ένα μεταναστευτικό ζήτημα», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι μια βασική απειλή ασφάλειας».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην κινητοποίηση €700.000 από πλευράς ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι εταίροι της ΕΕ που παρέχουν βοήθεια στους ευάλωτους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα και εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν που έχει δοθεί πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε πρόχειρο στρατόπεδο που έχει στηθεί στην πλευρά της Λευκορωσίας για να παρέχουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί συνεχόμενη πρόσβαση σε όλους τους ανθρωπιστικούς φορείς και υπενθύμισε ότι η Λευκορωσία δεσμεύεται από την Συνθήκη της Γενεύης να παρέχει προστασία σε πρόσφυγες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην βοήθεια που δίνει η ΕΕ στις χώρες που επηρεάζονται καθώς και στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.

«Οι επερχόμενες προτάσεις μας για μεταρρύθμιση του Κώδικα του Σέγκεν για τα Σύνορα θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για να δώσει καλύτερα εργαλεία στα κράτη μέλη για να προστατέψουν τα εξωτερικά σύνορα σε καταστάσεις ακραίας εργαλειοποίησης», είπε.

Αναφορά έκανε στις διπλωματικές προσπάθειες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, της Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον και του ιδίου τις τελευταίες ημέρες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών, περιλαμβανομένων των ταξιδιών του σε Ιράκ, Λίβανο, ΗΑΕ και Τουρκία και της σημερινής επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των επισκέψεων, «οι δίοδοι μετάβασης που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές για να μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας κλείνουν η μία μετά την άλλη», σημείωσε.

Μίλησε επίσης για την απόφαση χθες της Κομισιόν να εισηγηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων κατά μεταφορέων, που είτε εις γνώσιν τους ή όχι διευκολύνουν την διακίνηση ανθρώπων στην ΕΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ