Home Featured Ουκρανία: Βομβαρδίζονται αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές – Πληροφορίες για επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Ουκρανία: Βομβαρδίζονται αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές – Πληροφορίες για επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

0
Ουκρανία: Βομβαρδίζονται αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές – Πληροφορίες για επιζώντες στο θέατρο της Μαριούπολης

Δεν έχει τέλος η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις εικόνες καταστροφής σε όλη τη χώρα να κάνουν τον γύρο του κόσμου: Ερείπια στις ισοπεδωμένες πόλεις, φλόγες και καπνοί ξεπηδούν από τα βομβαρδισμένα κτήρια.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε σκωτσέζικο ντους με δηλώσεις και διαρροές αλλά την τελευταία λέξη την είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», διατύπωση που η Μόσχα χαρακτήρισε «ασυγχώρητη».

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται συνεχώς το Κίεβο. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου, που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, έπεσαν σε 16όροφη πολυκατοικία. Οι διασώστες απομάκρυναν 30 ενοίκους από το φλεγόμενο κτίριο.

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Καθημερινά οχυρώνεται και η Οδησσός, στα νότια Ουκρανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Στη Λβίβ, στη δυτική Ουκρανία, οι κάτοικοι ξύπνησαν για 7η συνεχόμενη ημέρα, από τους ήχους των σειρήνων.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Μαριούπολη μετά και τον βομβαρδισμό θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο 1200 άμαχοι με τη Μόσχα και Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση. Υπάρχουν επιζώντες από τον βομβαρδισμό του ιστορικού θεάτρου λένε οι τοπικές Αρχές, καθώς το υπόγειο του τριώροφου κτιρίου όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι φαίνεται ότι άντεξε στην επίθεση.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι βομβάρδισαν το θέατρο κι αποδίδουν την επίθεση στους εθνικιστές του Τάγματος Αζόφ. Διαψεύδουν επίσης τις κατηγορίες των ουκρανικών Αρχών ότι εκτέλεσαν 10 πολίτες που περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ.

Οι Ουκρανοί ανεβάζουν σε 53 τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή της βόρειας Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα και αποκαλεί για πρώτη φορά τον Πούτιν “εγκληματία πολέμου”. Για απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική από αρχηγό κράτους έκανε λόγο το Κρεμλίνο.

Τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία διαβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ απορρίπτοντας ταυτόχρονα εμπλοκή του ΝΑΤΟ σ΄αυτόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή:www.ertnews.gr