Home Featured Ουκρανικό: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες, ο Ρωσικός Στρατός έφτασε στη Χερσώνα

Ουκρανικό: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες, ο Ρωσικός Στρατός έφτασε στη Χερσώνα

0
Ουκρανικό: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι πρόσφυγες, ο Ρωσικός Στρατός έφτασε στη Χερσώνα

Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Πέμπτη την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη στα νότια της χώρας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε, μέσω Telegram, ότι “οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες”.

Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ανέφερε ότι συνομίλησε με τους “ένοπλους επισκέπτες”, υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

“Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα”, προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, είπε ότι ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

“Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες”, ανέφερε ο κ. Γκράντι, μέσω Twitter. “Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές”, πρόσθεσε.

Καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται, οι κυβερνήσεις διεθνώς ανακοινώνουν μέτρα εναντίων της Ρωσίας.

Η Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Νταλίπ Σινγκ. “Εξετάζουμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνολική προσφορά” αμείωτη, είπε ο κ. Σινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγού, αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλίσερ Ουσμάνοφ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό Forbes, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον ναυτιλιακό τομέα.

Η θαλαμηγός Dilbar, μήκους 156 μέτρων, κατασχέθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου, κατά τις πληροφορίες του Φορμπς. Το πλοίο, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lurssen, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm + Voss, σημείωσε το αμερικανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι οι γερμανικές αρχές δέσμευσαν το περιουσιακό στοιχείο του κ. Ουσμάνοφ και ότι οι εργαζόμενοι στη θαλαμηγό δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη.

Τουλάχιστον πέντε θαλαμηγοί Ρώσων δισεκατομμυριούχων ήταν αγκυροβολημένες ή έπλεαν χθες Τετάρτη στις Μαλδίβες, νησιωτική χώρα του Ινδικού που δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, κατά δεδομένα εξειδικευμένων εταιρειών που καταγράφουν τη γεωγραφική θέση πλοίων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Βρετανός Καρίμ Καν, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ την “άμεση έναρξη” της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

Ανάμεσα στις χώρες που συγκατένευσαν να διενεργηθεί έρευνα είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με τον κ. Καν, υπάρχουν “εύλογες αιτίες” – κριτήριο για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα από το ΔΠΔ – για να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Ουκρανίας. Η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία “από την 21η Νοεμβρίου 2013”, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Πηγή:ΚΥΠΕ