Home Featured Ουσιαστική η συμβολή του νοσηλευτή με ειδίκευση στο διαβήτη, λέει ο Σύνδεσμος Νοσηλευτών & Μαιών

Ουσιαστική η συμβολή του νοσηλευτή με ειδίκευση στο διαβήτη, λέει ο Σύνδεσμος Νοσηλευτών & Μαιών

0
Ουσιαστική η συμβολή του νοσηλευτή με ειδίκευση στο διαβήτη, λέει ο Σύνδεσμος Νοσηλευτών & Μαιών

Ο νοσηλευτής με ειδίκευση στο διαβήτη, έχει ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας του ατόμου με διαβήτη και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών – Τομέας Νοσηλευτικής Σακχαρώδη Διαβήτη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη που γιορτάζεται αύριο, 14 Νοεμβρίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με κεντρικό μήνυμα «Πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας για το Διαβήτη» έχει σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, για την ανάγκη συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης των ατόμων με διαβήτη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, 463 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη ενώ 3 στους 4 ανθρώπους με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πάνω από 50% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν ενώ 1 στους 2 ανθρώπους με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το 2021 σηματοδοτεί την 100η επέτειο της ανακάλυψης της ινσουλίνης, της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή των ατόμων με διαβήτη. Εκατό χρόνια μετά, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί και βελτιωθεί. Εντούτοις, σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος η ινσουλίνη καθώς και φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα παραμένουν μη διαθέσιμα ή οικονομικώς απρόσιτα.

Επιπρόσθετα, πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση καθώς και στον εξοπλισμό και αναλώσιμα που χρειάζονται για τον έλεγχο του σακχάρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ