Home Featured Οξεία Ηπατίτιδα στα Παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ο Ρόλος της Καραντίνας στην Έξαρση και τα Συμπτώματα

Οξεία Ηπατίτιδα στα Παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ο Ρόλος της Καραντίνας στην Έξαρση και τα Συμπτώματα

0
Οξεία Ηπατίτιδα στα Παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ο Ρόλος της Καραντίνας στην Έξαρση και τα Συμπτώματα

Τον «ένοχο» που προκαλεί ανεξήγητα οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών προσπαθεί να εντοπίσει η ιατρική κοινότητα. Περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ ενώ κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά στη Βρετανία καθώς 6 από τα 74 κρούσματα παιδιών (τα οποία είχαν εντοπιστεί μέχρι τις 8 Απριλίου), υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά την διάρκεια της καραντίνας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά επειδή δεν εκτέθηκαν σε ιούς. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νοσήσεις αυτές δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε).

Η αιτιολογία, σύμφωνα με τις πρώτες θεωρίες, των περιστατικών μπορεί να συνδέεται με κάποιον αδενοϊό, καθώς ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός σε κάποια από αυτά τα περιστατικά. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long covid.

Μερικά από τα παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου.

Μια άλλη θεωρία είναι η πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών εξαιτίας του lockdown. Αυτή τη στιγμή όλα ερευνώνται.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  • Ίκτερος
  • Αλλαγή στο χρώμα ούρων & κοπράνων
  • Κόπωση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Πόνο κοιλιακή χώρα

Οι επιστήμονες πάντως δεν συνδέουν την ασθένεια με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης λέει ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν τίθεται θέμα να συσχετίζεται το εμβόλιο Covid με τα κρούσματα ηπατίτιδας».

Αν και δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η ιατρική κοινότητα στη χώρα μας.

Πηγή:http://www.ertnews.gr