Home ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όχι πλειοψηφίας Γερμανών στο κλείσιμο πυρηνικών σταθμών, δείχνει δημοσκόπηση

Όχι πλειοψηφίας Γερμανών στο κλείσιμο πυρηνικών σταθμών, δείχνει δημοσκόπηση

0
Όχι πλειοψηφίας Γερμανών στο κλείσιμο πυρηνικών σταθμών, δείχνει δημοσκόπηση

Μέχρι τα μέσα του μήνα πρόκειται να αποσυνδεθούν και οι τελευταίοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερμανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD ΑΜ SONNTAG, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος να απενεργοποιηθούν οι τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και μόνο το 37% το θεωρεί σωστό.

Το 11% των ερωτηθέντων δεν θέλησε να λάβει θέση επί του ζητήματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) θεωρεί ότι η οριστική έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια είναι σωστή (52,9%). Το 42,5% των υποστηρικτών των Φιλελευθέρων πιστεύει ότι είναι λάθος. Στο ερώτημα δεν απάντησε το 4,6% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι αναλαμβάνουν την ίδια στιγμή νέα πρωτοβουλία ενάντια στην πολιτική των Πρασίνων και του SPD για κατάργηση της Πυρηνικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Welt στην κυριακάτικη της έκδοση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του FDP στο Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της διατήρησης των αντιδραστήρων σε λειτουργική κατάσταση για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την απενεργοποίησή τους στα μέσα Απριλίου, ώστε να είναι εν ανάγκη δυνατόν να τεθούν ξανά σε λειτουργία. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα στάδια κατάργησης στη Γερμανία των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι λανθασμένη σε σχέση με την Προστασία του Κλίματος», αναφέρει το έγγραφο των Φιλελευθέρων.

Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την προτίμησή τους στην Πυρηνική Ενέργεια χαμηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα έναντι του βρώμικου άνθρακα. Ζητούμενο αποτελεί για το FDP και η ενεργειακή Ασφάλεια: Το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών αποτελεί «στρατηγικό λάθος με δεδομένη την τεταμένη ακόμη κατάσταση στην Ενεργειακή Πολιτική», δήλωσε ο ΓΓ του FDP Bijan Djir-Sarai.

Όμως ειδικά οι Πράσινοι αποκλείουν την περαιτέρω λειτουργία των πυρηνικών σταθμών. «Η Πυρηνική Ενέργεια είναι εξαιρετικά δαπανηρή και μπορεί να λειτουργήσει επικερδώς μόνο με υψηλές επιδοτήσεις και μέσω προγραμματισμένων οικονομικών παρεμβάσεων», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Harald Ebner.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, η Πυρηνική Ενέργεια δεν χρειάζεται πλέον ως εγγύηση για την Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Αυτό παραδέχεται το FDP στο έγγραφό του, στο οποίο από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν είναι πάντοτε προβλέψιμες.

Η έξοδος της Γερμανίας από την Πυρηνική Ενέργεια, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές του έτους, θα ολοκληρωθεί τελικά τον Απρίλιο: Οι τελευταίοι τρεις πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland θα αποσυνδεθούν από το δίκτυο το αργότερο έως τις 15 Απριλίου.

Λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας είναι εξασφαλισμένος. «Η Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία ήταν εγγυημένη σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και θα συνεχίσει να είναι εγγυημένη», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων.

«Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη στα υψηλά επίπεδα πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και στους νέους τερματικούς σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στις ακτές της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα. Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι οι περισσότερες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας.

Ο Χάμπεκ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί οριστική τη σταδιακή κατάργηση της Πυρηνικής Ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί «θα έπαυαν να λειτουργούν αργά ή γρήγορα», υποστήριξε. «Η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έχει επανειλημμένα αποδειχθεί φιάσκο από οικονομικής απόψεως -και στη Γαλλία, και στη Μεγάλη Βρετανία, και στη Φινλανδία». Κανείς δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει στη Γερμανία νέους πυρηνικούς σταθμούς. «Τοενεργειακό μας σύστημα θα δομηθεί διαφορετικά: Μέχρι το 2030 θα τροφοδοτούμαστε κατά 80% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ο Χάμπεκ ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συνεισφορά τους. «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που πραγματικά επέδειξαν αυτοσυγκράτηση. Αυτή η προσπάθεια συνέβαλε, ώστε στην κρίσιμη φάση να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Κατορθώσαμε να αποτρέψουμε μια σοβαρή οικονομική κρίση».

Παρ’ όλα αυτά, κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους σε σχέση με την εξοικονόμηση Ενέργειας. «Θα είμαστε τον επόμενο χειμώνα σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ωστόσο, η Ενέργεια είναι ακριβή και η υψηλή κατανάλωση επιβλαβής για το Κλίμα». Γι’ αυτό και εξακολουθεί να έχει νόημα η προσεκτική χρήση της Ενέργειας. «Είδαμε ότι ορισμένες πολύ απλές κινήσεις επέφεραν παρ’ όλα αυτά καλά αποτελέσματα. Η εξοικονόμηση της Ενέργειας δεν σημαίνει απαραίτητα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής».

Πηγή:ΚΥΠΕ