Home Featured Παγκόσμια Ανησυχία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας -Υπαρκτός ο Κίνδυνος για να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Παγκόσμια Ανησυχία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας -Υπαρκτός ο Κίνδυνος για να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

0
Παγκόσμια Ανησυχία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία της Μολδαβίας -Υπαρκτός ο Κίνδυνος για να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Παγκόσμια ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου εκτός των συνόρων της Ουκρανίας και για τις νέες απειλές του Σεργκέι Λαβρόφ για υπαρκτό κίνδυνο να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα ρωσόφωνη περιοχή της Μολδαβίας, μετά από σειρά επιθέσεων, οι αρχές αναβαθμίζουν στο «κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή και δείχνουν την Ουκρανία ως υπεύθυνη για τα χτυπήματα. Στις κατηγορίες της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ ήδη έχει εμπλακεί στον πόλεμο μέσω της αποστολής όπλων, η Δύση απαντά ότι θα κινεί γη και ουρανό για να στηρίξει το Κίεβο.

Η Μολδαβή πρόεδρος, Μάγια Σάντου, ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους για εμπλοκή της Μολδαβίας στον πόλεμο.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η Μάγια Σάντου δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το πρακτορείο RIA.

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας στην Υπερδνειστερία, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, μετά τη συνάντηση πάνω από 20 χωρών στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, με θέμα την αμυντική στήριξη της Ουκρανίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τρίτη. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κίεβο θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνηγια να επιτραπεί το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

«Πρότεινα τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής που θα απαρτίζεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναζητήσει τις πιθανότητες ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων», δήλωσε ο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα ισοδυναμεί με εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

«O πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός και πραγματικός. Και δεν πρέπει να υποτιμάται» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένδειξη αδυναμίας θεωρεί τις απειλές του Ρώσου ομολόγου του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Στην Ευρώπη, βλέπουμε τη ρωσική επιθετικότητα ως άμεση απειλή στην ασφάλεια μας. Πρέπει αν διασφαλίσουμε ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα αποτελέσει στρατηγική αποτυχία» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κι ενώ ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι τα ΝΑΤΟϊκά όπλα αποτελούν νόμιμο στόχο για τον ρωσικό στρατό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση πυρομαχικών αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε ραδιοφωνικούς πομπούς στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, προκαλώντας ζημιές στην περιοχή, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Πούτιν χτυπά τα ανατολικά, προσπαθεί να κερδίσει το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας από την Μαύρη Θάλασσα και από την Αζοφική και να προχωρήσει στη συνέχεια στο συγκεκριμένο κομμάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας». Επλήγη ο πύργος του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας. Οι δύο κεραίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Πηγή:http://www.ertnews.gr