X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαγκόσμια οικονομία: Το πάγωμα στα επιχειρηματικά deals φέρνει διαγραφές δισεκατομμυρίων

Παγκόσμια οικονομία: Το πάγωμα στα επιχειρηματικά deals φέρνει διαγραφές δισεκατομμυρίων

Η αβεβαιότητα και τα υψηλά επιτόκια αλλάζουν το σκηνικό.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αντιμετωπίζουν απομείωση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσφατες εξαγορές, καθώς η έκρηξη στα deals των περασμένων ετών του περασμένου έτους, δίνει τη θέση της σε μια νέα εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλότερων επιτοκίων.

Καθώς το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση φέτος, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, για να συζητήσουν αυτό που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκάλεσε «πολυκρίση». Και την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί ηγέτες επιδίδονται σε έναν οδυνηρό απολογισμό.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης είναι μεταξύ εκείνων που μείωσαν την αξία των επιχειρηματικών μονάδων τους τελευταίους μήνες και οι λογιστές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ανακοινωθούν και περισσότερες μειώσεις.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να αξιολογούν τη λογιστική αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, χρησιμοποιώντας υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές ταμειακές ροές και συγκρίσεις με τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο, οι οποίες μειώθηκαν απότομα το 2022.

Με υψηλότερο κόστος λόγω πληθωρισμού και ασθενέστερες προοπτικές για τη ζήτηση, πολλές επιχειρήσεις που αποκτήθηκαν πρόσφατα μπορεί να δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους, ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα υψηλότερα επιτόκια, που μειώνουν περαιτέρω την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών.

Τα παγκόσμια deals έφτασαν στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αλλά επιβραδύνθηκαν απότομα καθώς προχωρούσε το 2022.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών συμφωνήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή από το ένα εξάμηνο στο άλλο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία το 1980.

Το ασφάλιστρο που πληρώνεται για μια εξαγορά πάνω από την αξία του καθαρού ενεργητικού του ονομάζεται υπεραξία και καταχωρείται στον ισολογισμό του αγοραστή.

Οι διαγραφές υπεραξίας αυξήθηκαν σε μέγεθος στις ΗΠΑ πέρυσι, σε σημείο που περιστασιακά ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να εξαλείψουν τα κέρδη μιας εταιρείας στο τρίμηνο στο οποίο καταγράφηκαν.

Οι 10 μεγαλύτερες μειώσεις υπεραξίας σε εταιρείες του S&P 500 το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 35,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η συμβουλευτική Kroll, σε σύγκριση με 6,1 δισ. δολάρια το 2021.

Το μέγεθος των διαγραφών υπεραξίας στην Ευρώπη δεν έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής.

Οι 10 μεγαλύτερες διαγραφές του Stoxx 600 ανήλθαν συνολικά σε 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τον Kroll, από 17 δισ. ευρώ το 2021.

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share