Home Featured Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η ώρα του μεγάλου τελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η ώρα του μεγάλου τελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία

0
Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η ώρα του μεγάλου τελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Αργεντινή ή Γαλλία, Μέσι ή Μπαπέ, λατινοαμερικάνικο ή ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν απόψε στο μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ που θα αρχίσει στις 17:00 στο «Lusail Iconic Stadium».

Οι πρωταθλητές κόσμου Γάλλοι θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και να γίνουν μαζί με τους Βραζιλιάνους, οι μόνοι που καταφέρνουν να κατακτήσουν δύο διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα. Αν τα καταφέρουν, θα κατακτήσουν παράλληλα και το 3ο στην Ιστορία τους μετά το 1998 και το 2018.

Από την άλλη, οι Αργεντινοί επιστρέφουν σε τελικό μετά το 1914 και θέλουν διακαώς να κατακτήσουν το 3ο τρόπαιο στην Ιστορία τους. Το πρώτο το είχαν κατακτήσει το 1978 και το δεύτερο το 1986.

Οι δυο ισχυρές χώρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα αναμετρηθούν για τέταρτη φορά σε Μουντιάλ όμως θα είναι η πρώτη τους σε μεγάλο τελικό.

Στην ιστορία των συναντήσεων τους, η Αλμπισελέστε επικράτησαν της Τρικορόλ με 1-0 το 1930, στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση που ήταν για την φάση των ομίλων. Το 1978, οι Αργεντινοί επικράτησαν με 2-1 επίσης στην φάση των ομίλων, ενώ η Γαλλία κέρδισε στη μια και μοναδική φορά που αναμετρήθηκαν στη φάση των νοκ άουτ. Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο Μουντιάλ το 2018, για τη φάση των «16», οι μετέπειτα τροπαιούχοι, απέκλεισαν τους Αργεντινούς με 4-3.

Οσον αφορά την παρουσία τους σε τελικούς Μουντιάλ, αυτή θα είναι η 6η παρουσία της Αργεντινής και η 4η της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, η Αργεντινή έφτασε στον τελικό του 1930 όταν ηττήθηκε από την Ουρουγουάη με 4-2, το 1978 όταν κέρδισε την Ολλανδία με 3-1, το 1986 όταν επίσης κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας της Δ. Γερμανίας με 3-2, ενώ ηττήθηκε στις επόμενες δύο της παρουσίες. Το 1990 ηττήθηκε με 1-0 από τη Δ. Γερμανία και το 2014 με το ίδιο σκορ και από την ίδια ομάδα, την Γερμανία.

Για τη Γαλλία, αυτή θα είναι η τέταρτη της παρουσία σε μεγάλο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας δύο κατακτήσεις, και οι δύο στο Παρίσι, και μια ήττα στα πέναλτι. Το 1998 στο Παρίσι κέρδισε στον μεγάλο τελικό τη Βραζιλία με 3-0, το 2006 ηττήθηκε από την Ιταλία στα πέναλτι με 5-3 (κανονική διάρκεια και παράταση 1-1) και το 2018 και πάλι στο Παρίσι κέρδισε την Κροατία με 4-2.

Στα επιμέρους, μεγάλη είναι η μάχη των ηγετών των δύο ομάδων. Ο μεγάλος σταρ των Αργεντινών και ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, Λιονέλ Μέσι θα επιδιώξει να κατακτήσει το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από την πλούσια συλλογή του.

Αντίπαλος του, ο συμπαίκτης τους στην Παρί Σεν Ζερμέν Κίλιαν Μπαπέ. Ο 23χρονος είναι ένας από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σήμερα και το μέλλον του είναι λαμπρό και σίγουρα υποσχόμενο για να καταστεί ο ίδιος ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Οι δύο μεγάλοι ποδοσφαιριστές έχουν βρεθεί αντίπαλοι τρεις φορές, μια σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και δύο σε συλλογικό επίπεδο, με τον νεαρό Γάλλο να μην έχει ηττηθεί ποτέ, ενώ σκόραρε και στις τρεις αυτές φορές.

Σε επίπεδο προπονητών, ο τεχνικός των «πετεινών» Ντιντιέ Ντεσάν είναι ο δεύτερος προπονητής και πρώτος μετά από 32 χρόνια που οδηγεί μια ομάδα σε διαδοχικούς τελικούς Μουντιάλ. Ο τελευταίος που το είχε πετύχει ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος ηττήθηκε με τη Δυτική Γερμανία το 1986, αλλά πήρε τον τίτλο το 1990.

Αν ο Ντεσάν κατακτήσει την κούπα απόψε θα γίνει ο μόνος προπονητής που ισοφαρίζει το «στοιχειωμένο» επίτευγμα του Βιτόριο Πότσο που είχε δύο διαδοχικές κατακτήσεις, με την Ιταλία το 1934 και το 1938.

Για να φτάσουν οι δύο ομάδες στον αποψινό μεγάλο τελικό, οι δύο ομάδες κατέκτησαν την πρωτιά στον όμιλο τους, έχοντας δύο νίκες και μια ήττα. Στη συνέχεια η Γαλλία είχε τρεις συνεχόμενες νίκες στους «16», στους «8» και στον ημιτελικό, απέναντι σε Πολωνία, Αγγλία και Μαρόκο αντίστοιχα. Από την άλλη, η Αργεντινή, στη πέτυχε νίκη απέναντι στην Αυστραλία στους «16», στα πέναλτι απέκλεισε την Ολλανδία στους «8» και στον ημιτελικό επικράτησε της Κροατίας.

Συγκεκριμένα, ο δρόμος Αργεντινής και Γαλλίας προς τον τελικό του Κατάρ έχει ως ακολούθως:

Φάση των ομίλων

1η αγωνιστική

Γαλλία-Αυστραλία 4-1 (4ος όμιλος)

Αργεντινή – Σαουδική Αραβία 1-2 (3ος όμιλος)

2η αγωνιστική

Γαλλία-Δανία 2-1 (4ος όμιλος)

Αργεντινή-Μεξικό 2-0 (3ος όμιλος)

3η αγωνιστική

Τυνησία-Γαλλία 1-0 (4ος όμιλος)

Πολωνία-Αργεντινή 0-2 (3ος όμιλος)

Φάση των «16»

Γαλλία-Πολωνία 3-1

Αργεντινή-Αυστραλία 2-1

Προημιτελικά

Γαλλία-Αγγλία 2-1

Ολλανδία-Αργεντινή 3-4 πέν. (2-2 κ.α., παρ.)

Ημιτελικά

Κροατία-Αργεντινή 0-3

Γαλλία-Μαρόκο 2-0

Πηγή:ΚΥΠΕ