Home Featured Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απελευθερώνοντας 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού

Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απελευθερώνοντας 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού

0
Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απελευθερώνοντας 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού

Ένα γιγάντιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017 απελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά, καθώς έλιωνε 4.000 χιλιόμετρα μακρύτερα από την αφετηρία του, ένας τεράστιος όγκος που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά ένα εύθραυστο οικοσύστημα.

Ο γίγαντας , δύο φορές το μέγεθος του Λουξεμβούργου, ήταν ο μεγαλύτερος που αποκολλήθηκε ποτέ, αλλά έκτοτε υποβιβάστηκε στην 6η θέση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Remote Sensing of Environment.

Στη συνέχεια πέρασε δύο χρόνια στα κρύα νερά της Θάλασσας Γουέντελ κοντά στο σημείο αποκόλλησης προτού ταξιδέψει βόρεια σε θερμότερες θάλασσες. Κατόπιν αυτού άρχισε να λιώνει μέχρι που εξαφανίστηκε την άνοιξη του 2021 στον Νότιο Ατλαντικό κοντά στο βρετανικό νησί Νότια Γεωργία, 4.000 χλμ από το σημείο αποκόλλησης του .

Το φθινόπωρο του 2020, το παγόβουνο πλησίασε επικίνδυνα στο νησί, προκαλώντας φόβους ότι ο πάγος, του οποίου το βυθισμένο τμήμα ήταν ακόμα περίπου 140 μέτρα βάθος θα κολλούσε στον βυθό της θάλασσας, εμποδίζοντας τη διέλευση χιλιάδων πιγκουίνων και φωκιών που κατοικούν στην περιοχή.

Η καταστροφή αποφεύχθηκε, αλλά οι ερευνητές που παρακολούθησαν όλα τα στάδια της ζωής του παγόβουνου μέσω δορυφόρου αναρωτιούνται για τον αντίκτυπο της τήξης του.

Στους τρεις μήνες από το 2020-2021, όταν έλιωσε τελείως κοντά στο νησί της Νότιας Γεωργίας, το παγόβουνο απελευθέρωσε συνολικά 152 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού αναμεμειγμένο με θρεπτικά συστατικά σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα. Αυτό ισοδυναμεί με 61 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες ή 20 φορές περισσότερες από τα νερά του Λοχ Νες, σύμφωνα με το βρετανικό ερευνητικό κέντρο Antarctic Survey που συμμετείχε στη μελέτη.

Πηγή:www.ertnews.gr