X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠάνω από 700 άτομα παραμένουν προφυλακισμένοι για τις ταραχές στη Βραζιλία, σχεδόν...

Πάνω από 700 άτομα παραμένουν προφυλακισμένοι για τις ταραχές στη Βραζιλία, σχεδόν ένας στους πέντε υποστηρίζουν τα επεισόδια

Πάνω από επτακόσιοι ύποπτοι παραμένουν ακόμη υπό κράτηση μετά την επίθεση οπαδών του ακροδεξιού πρώην Προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στις έδρες των τριών εξουσιών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας την Κυριακή, την ώρα που οι αρχές εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή νέων ταραχών.

Οι χιλιάδες οπαδοί του πρώην Προέδρου, που επιτέθηκαν και προκάλεσαν καταστροφές στο Κογκρέσο, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια αρνούνται να αναγνωρίσουν την εκλογική ήττα του κ. Μπολσονάρου στις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν αναμετρήθηκε με τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Λούλα ορκίστηκε και ανέλαβε την τρίτη του θητεία την 1η Ιανουαρίου.

Η διεύθυνση φυλακών του ομοσπονδιακού διαμερίσματος έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα τα ονόματα 763 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση.

Πρόκειται για οπαδούς του πρώην Προέδρου που είτε συνελήφθησαν αμέσως μετά τις ταραχές στις έδρες των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της δικαστικής και της εκτελεστικής, είτε τέθηκαν υπό κράτηση όταν διαλύθηκε καταυλισμός οπαδών της άκρας δεξιάς μπροστά στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια την Τρίτη.

Η αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 1.500 ανθρώπους, αρκετές εκατοντάδες στη διάρκεια των ταραχών και αμέσως μετά, καθώς και περίπου 1.200 στον καταυλισμό, που οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν ο ένας Βραζιλιάνος στους πέντε εγκρίνει την εισβολή και τις καταστροφές στις έδρες των τριών εξουσιών από οπαδούς του πρώην Προέδρου της άκρας δεξιάς της χώρας, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη από το ινστιτούτο Atlas.

Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο», το 18,4% του δείγματος της έρευνας του ινστιτούτου έδωσε καταφατική απάντηση, το 75,8% είπε πως διαφωνεί και το 5,8% απέφυγε να δώσει απάντηση.

Το 53% του δείγματος χαρακτηρίζει την εισβολή «απόλυτα αδικαιολόγητη», το 27,5% τη θεωρεί  «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη».

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς Βραζιλιάνους (το 50,2%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή θεωρούν πως για τις ταραχές ευθύνεται προσωπικά ο κ. Μπολσονάρου.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.200 προσώπων.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας ενόψει νέων κινητοποιήσεων μπολσοναριστών, ενώ 700 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση μετά τις ταραχές της Κυριακής.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share