X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣParker Solar Probe: Νέο βίντεο καταγράφει τη μάζα που εκτοξεύεται από τον...

Parker Solar Probe: Νέο βίντεο καταγράφει τη μάζα που εκτοξεύεται από τον ήλιο

Στις 28 Απριλίου 2021, το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο, καθώς πέρασε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, γνωστή ως στέμμα.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα διέσχισε τα εξωτερικά όρια του Ήλιου και έκανε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις για φαινόμενα (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.

Η NASA δημοσιοποίησε ένα νέο βίντεο από αυτή την πτήση, το οποίο καταγράφει τις μυστηριώδεις στεμματικές εκπομπές μάζας που περνούν μπροστά από το διαστημικό σκάφος σαν διαστρικές πυγολαμπίδες. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν αυτές τις εκπομπές, μόνο κατά τη διάρκεια των ηλιακών εκλείψεων.

Ωστόσο το διαστημικό σκάφος είναι ειδικά θωρακισμένο και μπορεί να πραγματοποιεί προσεγγίσεις όλο και πιο κοντά στον αστρικό μας γείτονα, φτάνοντας τελικά μέσα στο στέμμα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης τον περασμένο Απρίλιο.

Τα λεπτομερή δεδομένα από εκείνο το πέρασμα έδειξαν ένα σωρό ροές, ανέφερε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Αυτές οι δομές φαίνονται ως φωτεινά χαρακτηριστικά που κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω σε αυτό το βίντεο που δημιούργησε το WISPR», ανέφερε το εργαστήριο.

Το WISPR (Wide-field Imager for Parker Solar Probe) έχει σχεδιαστεί για να μελετά την πυκνότητα των φορτισμένων σωματιδίων, όπως τα ηλεκτρόνια, καθώς και τη στεμματική δομή.

Το σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2018 με στόχο να μελετήσει τον Ήλιο από πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν, κάτι που έχει καταφέρει μετά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις (θα κάνει συνολικά 24). Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες είναι το πώς δημιουργείται ο ηλιακός άνεμος, ο οποίος αποτελείται από ένα σύνολο φορτισμένων σωματιδίων που ρέουν συνεχώς από τον ήλιο σε όλο το ηλιακό σύστημα και επηρεάζουν τα πάντα στη Γη, από τη δραστηριότητα του σέλας μέχρι τους κινδύνους ακτινοβολίας για τους δορυφόρους και τους αστροναύτες.

Τον Απρίλιο, το διαστημικό σκάφος πέρασε σε απόσταση μόλις 15 ηλιακών ακτίνων από την ορατή επιφάνεια του ήλιου, που ονομάζεται φωτόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισε ένα ψευδοστρόβιλο, μια από τις τεράστιες δομές που μπορείτε να δείτε από τη Γη κατά τη διάρκεια ολικών ηλιακών εκλείψεων.

«Όταν πέρασε μέσα από τον ψευδοστρόβιλο ήταν σαν να πετούσε μέσα στο μάτι μιας καταιγίδας», ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη ζώνη, οι συνθήκες ήταν πιο ήπιες και υπήρχαν λιγότερα σωματίδια σε σύγκριση με άλλες πτήσεις.

Η επόμενη κοντινή πτήση του Parker αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα.

https://www.youtube.com/watch?v=S3I30ZzsIKU

Πηγή:www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share