Home Featured ΠΑΣΠ: Παράταση συμβολαίων μόνο με συμφωνία παικτών, λέει η FIFPRO σε ΚΟΠ

ΠΑΣΠ: Παράταση συμβολαίων μόνο με συμφωνία παικτών, λέει η FIFPRO σε ΚΟΠ

0
ΠΑΣΠ: Παράταση συμβολαίων μόνο με συμφωνία παικτών, λέει η FIFPRO σε ΚΟΠ

Μόνο αν ένας παίκτης συμφωνήσει εγγράφως με τον σύλλογο για την παράταση της διάρκειας του συμβολαίου του μπορεί να συνεχίσει να εργοδοτείται στην ομάδα μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, επικαλούμενος επιστολή της FIFPRO .

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΠ, με σημερινή επιστολή της προς την ΚΟΠ η FIFPRO τοποθετήθηκε σε σχέση με την απόφαση της ομοσπονδίας να επεκτείνει μονομερώς τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που εκπνέουν στο τέλος Μαΐου με σκοπό να διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου στις 3 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου η ΚΟΠ επικαλέστηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού ενημέρωσε για τον ορισμό του κυπέλλου στις 3 Ιουνίου, άρθρο των «Κανονισμών Εγγραφών – Μεταγραφών» σύμφωνα με το οποίο όλα τα συμβόλαια ανανεώνονται αυτόματα μέχρι και την επόμενη ημέρα της λήξης της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως το άρθρο που επικαλέστηκε η ΚΟΠ αναφέρει ότι «συμβόλαια με ημερομηνία λήξης μετά τη λήξη της δεύτερης μεταγραφικής περιόδου, κατά τη διάρκεια αγωνιστικής περιόδου, θα θεωρούνται ότι επεκτείνονται αυτόματα μέχρι και την επόμενη μέρα που ακολουθεί τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου διατηρώντας σε ισχύ τους ίδιους οικονομικούς όρους όπως ίσχυαν κατά την ημερομηνία λήξης».

Προστίθεται πως την ίδια ημέρα ο ΠΑΣΠ εξήγησε με επιστολή του προς την ΚΟΠ ότι η προαναφερθείσα θέση της ομοσπονδίας είναι λανθασμένη αφού το άρθρο που επικαλείται αφορά συμβόλαια τα οποία, όταν υπογράφτηκαν, είχαν ημερομηνία λήξεως προγενέστερη αυτή της λήξεως της αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή της 31ης Μαΐου, τονίζοντας ότι το άρθρο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει στην ΚΟΠ να επεκτείνει, μονομερώς μάλιστα, τη λήξη της περιόδου.

«Η νομική θέση της FIFPRO ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αρχική θέση του ΠΑΣΠ», υπογραμμίζει ο σύνδεσμος, προσθέτοντας πως στην επιστολή της προς την ΚΟΠ η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών τονίζει ότι μία ομοσπονδία – μέλος της FIFA δεν έχει το δικαίωμα ή την εξουσία να παρατείνει από μόνη της τη διάρκεια της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ ενός παίκτη και ενός συλλόγου.

Προσθέτει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν για την τροποποίηση των συμβατικών διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής διάρκειας του συμβολαίου, κάτι που αποτελεί, όπως αναφέρεται, «θεμελιώδες στοιχείο των εργασιακών σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις οποίες δεν εμπλέκεται μια εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία».

Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζει η FIFPRO, είναι περισσότερο από προφανές ότι μόνο αν ένας παίκτης συμφωνήσει εγγράφως με τον σύλλογο για την παράταση της διάρκειας του συμβολαίου του μπορεί να συνεχίσει να εργοδοτείται στην ομάδα, σε διαφορετική περίπτωση είναι ελεύθερος να αποχωρήσει από τον σύλλογο από την 1η Ιουνίου 2023.

Κλείνοντας, ο ΠΑΣΠ σημειώνει παρατήρηση της FIFPRO ότι μετά την άνευ προηγουμένου αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, ήταν ξεκάθαρο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών σε διεθνές επίπεδο ότι για να μπορεί να παραταθεί μια συμφωνία εργοδότησης θα έπρεπε πρώτα αυτό να συμφωνηθεί μεταξύ του ποδοσφαιριστή και του σωματείου του.

Πηγή:ΚΥΠΕ