X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠεραιτέρω μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένει η Ουκρανία το 2023, ανοιχτό το...

Περαιτέρω μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένει η Ουκρανία το 2023, ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι εξαγωγές

Εκ νέου μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένεται το 2023 στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ντένις Κούντιν, όπως μεταφέρονται από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Συγκεκριμένα, ο όγκος της σοδειάς αναμένεται να πέσει στους 49,5 εκ. τόνους, από περίπου 51 εκ. που αναμένονταν το 2022.

Το 2021, τα σιτηρά στην Ουκρανία έφτασαν την ποσότητα ρεκόρ των 86 εκ. τόνων, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, καθώς εκτάσεις γης στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί λόγω των εχθροπραξιών. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας φαίνεται να δηλώνει ότι, παρά τη μειωμένη σοδειά, δεν κρίθηκε αναγκαίο να περιοριστούν οι εξαγωγές σιτηρών, καθώς η Ουκρανία έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τροφή.

«Μέσω της αδειοδότησης λαμβάνουμε πληροφορίες για τον όγκο των εξαγωγών και αν δούμε ότι το υπόλοιπο δεν θα συγκλίνει, ότι η εγχώρια κατανάλωσή μας κινδυνεύει να μην εξασφαλιστεί, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να περιορίσουμε τις εξαγωγές», φέρεται να είπε.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι η σοδειά σιτηρών του 2023 αναμένεται να μειωθεί σε 35-40 εκ. τόνους, συμπεριλαμβανομένων 12-15 εκ. τόνων σιταριού και 15-17 εκ. τόνων καλαμποκιού. Σημειώνουν, ακόμα, ότι η χαμηλή παραγωγή σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφής για την ντόπια κατανάλωση, που πιθανόν να οδηγήσει και σε περιορισμό των εξαγωγών σιταριού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η χώρα κατά την περίοδο 2022-2023 εξήγαγε σχεδόν 26,3 εκ. τόνους σιτηρών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν 37,9 εκ. τόνοι.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share