X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠερί τα μέσα 2022 τοποθετείται χρονικά η έναρξη ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού...

Περί τα μέσα 2022 τοποθετείται χρονικά η έναρξη ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Λευκωσία

Περί τα μέσα της επόμενης χρονιάς τοποθετείται η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Λευκωσία, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε σήμερα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αμφιβολίες ως προς την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η Κυβέρνηση.

Το νέο μουσείο είναι έργο της τάξης των 95 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, τα αρμόδια τμήματα δήλωσαν ότι είναι σχεδόν έτοιμα να βγουν σε προσφορές, ώστε περί τα μέσα του 2022 να ξεκινήσει η ανέγερση του μεγάλου αυτού έργου.

«Δυστυχώς όμως έχουμε πληροφορηθεί επίσης ότι ακόμα τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν δεν έχουν επιλυθεί», είπε ο κ. Μουσιούττας, αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη μεταστέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών εκτός του χώρου.

«Ως Επιτροπή θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η μεταστέγαση να γίνει άμεσα ώστε να μην καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου αρχαιολογικού μουσείου», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να επιλύσει άμεσα μικρά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα κατασκευαστικά έργα.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πανδημία. Πρόσθεσε πως αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο η ομάδα των μελετητών, που πραγματοποιεί συναντήσεις με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με στόχο να προκηρυχθούν οι προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου και να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2022.

«Είμαστε σίγουροι πως επειδή είναι κοινή η βούληση όλων να λειτουργήσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο το συντομότερο δυνατόν, δεν θα προκύψουν άλλες καθυστερήσεις και δεν πρόκειται η μεταστέγαση των οδοντιατρικών υπηρεσιών και των εξωτερικών ιατρείων να είναι λόγος καθυστέρησης», είπε.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το εάν θα τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση, λέγοντας πως «η μία δικαιολογία διαδέχεται την άλλη». «Μας εκπλήσσει η άνεση της κυβέρνησης να αλλάζει προηγούμενες δικές της δεσμεύσεις», είπε.

«Μακάρι να έχω λάθος αλλά τέτοια μέρα τον επόμενο χρόνο πάλι εδώ θα είμαστε και πάλι θα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων που δεν τήρησε ποτέ της», κατέληξε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο η ανέγερση του μουσείου να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2030. Χρειάζεται συντονισμένη δουλειά από την κυβέρνηση για να απομακρυνθούν υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από τον υφιστάμενο χώρο, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προσφορών και να μην υπάρχουν προβλήματα με τη διαδικασία στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Ανέφερε ακόμα ότι η υποστελέχωση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι τέτοια, που ακόμα και αν ολοκληρωθεί η ανέγερση του Μουσείου, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η μεταφορά των αρχαιοτήτων εκεί.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share