X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠερισσότερα αντίποινα επιφυλάσσει η Αγγλία προς το Ιράν, μετά την εκτέλεση Βρετανού...

Περισσότερα αντίποινα επιφυλάσσει η Αγγλία προς το Ιράν, μετά την εκτέλεση Βρετανού – Ιρανού υπηκόου

Περισσότερα αντίποινα προς το Ιράν δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η Αγγλία, μετά την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος έφερε διπλή υπηκοότητα, τόσο του Ιράν, όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως άμεση αντίδραση στην εκτέλεση, το ΗΒ αποφάσισε να κλητεύσει τον ανώτατο διπλωμάτη της χώρας, ενώ ανακάλεσε τον Βρετανό πρέσβη.

Ωστόσο, παρά την επιβολή κυρώσεων στον γενικό εισαγγελέα του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί, η βρετανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της αντιπολίτευσης να απαγορεύσει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δε θα περιοριστεί στα βήματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί», αλλά δε θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι εξετάζονται «περαιτέρω δράσεις με διεθνείς εταίρους». Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «αδύναμο και απομονωμένο καθεστώς» στο Ιράν, ενώ η Βουλή έχει υπερψηφίσει από την περασμένη εβδομάδα τη συμπερίληψη της οργάνωσης IRGC στη λίστα με τις απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις του ΗΒ.

«Γινόμαστε μάρτυρες των εκδικητικών πράξεων ενός αδύναμου και απομονωμένου καθεστώτος, που έχει εμμονή με την καταπίεση του λαού του, εξασθενημένου από τον φόβο της απώλειας της δύναμή του και της καταστροφής της φήμης του διεθνώς», ανέφερε ο  Κλέβερλι, κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο. Είπε, δε, ότι το Ιράν θα βρεθεί υπόλογο για τις πράξεις του, «ιδίως στον γενναίο ιρανικό λαό».

Η κυβέρνηση του ΗΒ παλεύει να διασφαλίσει τη μοίρα άλλων κρατούμενων με διπλή υπηκοότητα στο Ιράν, ενώ παράλληλα παραμένει στρατηγικός στόχος η αποκατάσταση μίας διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη χώρα.

Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανανί, ανέφερε στο Twitter ότι η εκτέλεση του 61χρονου Ακμπαρί, ήτα απάντηση «στις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου που παραβιάζουν την εθνική ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», καθώς αποδόθηκαν στον άνδρα κατηγορίες για κατασκοπία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share