X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠερισσότερο αισιόδοξες για 2022 το 33% των κυπριακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή...

Περισσότερο αισιόδοξες για 2022 το 33% των κυπριακών επιχειρήσεων, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα

Σε οικονομική ανάκαμψη για το 2022, σε αντίθεση με τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της έρευνας για το 2021, προσβλέπουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη, με το 33% των κυπριακών επιχειρήσεων να εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2022.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στην έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο το Φθινόπωρο με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΒΕ, συμμετείχαν περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Προσθέτει ότι τα ευρήματα για την Κύπρο (όπου την τοπική έρευνα διεξήγαγε το ΚΕΒΕ) αν και βελτιωμένα σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο αισιόδοξα από αυτά των υπολοίπων χωρών.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ η έρευνα κατέδειξε ότι το 33% των κυπριακών επιχειρήσεων εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2022 ενώ 48% πιστεύουν ότι η αισιοδοξία τους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας για τις κυπριακές επιχειρήσεις ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν για τον τουρισμό από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα προβλήματα που επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα, οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η δυσκολία στην αντιμετώπιση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επιπλέον, οι κυριότερες προκλήσεις που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2022 είναι κατά σειρά προτεραιότητας το εργατικό κόστος, η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η συνεχής άνοδος των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, η ψηφιακή μεταμόρφωση τους και οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Όπως κατέδειξε η Πανευρωπαϊκή έρευνα, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, 24% των κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εγχώριες πωλήσεις το 2022 ενώ 46% πιστεύουν ότι οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, 45% των κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν μειωμένες εξαγωγές το 2022 ενώ 31% πιστεύουν ότι οι εξαγωγές τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ, «αν και οι προβλέψεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις περσινές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 27% των κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες ανάγκες το 2022 σε προσωπικό, 56% πιστεύουν ότι δεν θα έχουν επιπρόσθετες ανάγκες σε προσωπικό, ενώ 29% των κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα προβούν σε αυξημένες επενδύσεις το 2022. Το 48% πιστεύουν ότι οι επενδύσεις τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share