X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠερισσότεροι οι Καθολικοί από τους Προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά

Περισσότεροι οι Καθολικοί από τους Προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία για πρώτη φορά

Ο αριθμός των Καθολικών Χριστιανών που ζουν στη Βόρεια Ιρλανδία υπερβαίνει για πρώτη φορά τον αριθμό των Προτεσταντών, σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη απογραφή του πληθυσμού που έγινε το 2021.

Συγκεκριμένα, το 45,7% των κατοίκων δηλώνουν καθολικοί και το 43,5% προτεστάντες.

Πριν από δέκα χρόνια τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% και 48%. Τότε ήταν η πρώτη φορά που το ποσοστό των προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία είχε μετρηθεί σε λιγότερο από 50%.

Αυτή η δημογραφική αλλαγή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο αίτημα για απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με την κατά κανόνα καθολική τω θρήσκευμα Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Βουλευτής του ρεπουμπλικανικού, καθολικού κόμματος Σιν Φέιν Τζον Φίνουκεϊν είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως «συντελείται μία ιστορική αλλαγή».

Η απογραφή του 2021 δείχνει επίσης πως το 9,3% του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει πως δεν ασπάζεται καμία θρησκεία. Το 2011 το ποσοστό ήταν 5,6%.

Στο ερώτημα περί αίσθησης εθνικής ταυτότητας, το 31,9% απάντησαν πως αισθάνονται «μόνο Βρετανοί», το 29,1% «μόνο Ιρλανδοί», το 19,8% «μόνο Βορειοϊρλανδοί» και το 8% «Βρετανοί και Βόρειοϊρλανδοί».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share