X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠεριθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητάς μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, διαπίστωσε webinar

Περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητάς μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, διαπίστωσε webinar

Οι προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση κι αξιοποίηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου, παρουσιάστηκαν στο webinar: «Doing Business in Cyprus–COVID 19 Challenges and Opportunities», το οποίο διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου αναφέρει ότι στο webinar, στο οποίο συμμετείχαν 170 άτομα. διαπιστώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις, δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Αντιθέτως, η υγειονομική κρίση, φαίνεται πως οδήγησε τις δύο χώρες, στην εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική η συνεργασία τους, ειδικότερα σε κλάδους όπως είναι τα ορυκτά, τα φάρμακα, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα τρόφιμα.

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά, έγινε και στην επιχειρηματική κουλτούρα, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών καναλιών- πωλήσεων.

Επισημάνθηκαν τέλος και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυπριακής αγοράς, η οποία όπως τονίστηκε, είναι πιο παραδοσιακή σε σχέση με την ελληνική, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές, δείχνουν σαφή προτίμηση σε γνωστά κι αναγνωρίσιμα brands.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εντεταλμένη σύμβουλος της Enterprise Greece Μπέττυ Αλεξανδροπούλου δήλωσε ότι «η οικονομική και εμπορική σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο διακρίνεται από έναν ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα να αποτελεί τόσο το μεγαλύτερο εξαγωγέα, όσο και το μεγαλύτερο εισαγωγέα της Κύπρου σε επίπεδο αγαθών, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση σε επίπεδο υπηρεσιών. Αυτό, είπε, είναι σίγουρα μία καλή βάση και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά προϊόντα. Η ευκαιρία, σημείωσε, έγκειται στην περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητάς μεταξύ των δυο χωρών και για αυτό η «Enterprise Greece είναι εδώ για να συνδράμει στη μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά».

Από την πλευρά της, η Σοφία Πουγούνια, Διευθύνουσα Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο, επεσήμανε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η κυπριακή αγορά, είναι εξαιρετικά φιλική προς τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ανέφερε πως αν ελληνικές επιχειρήσεις, εφόσον κατανοήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις των εδώ εισαγωγέων και προσαρμοστούν κατάλληλα σε αυτές, είναι «βέβαιο πως μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιο που διαθέτουν στις κυπριακές εισαγωγές και, κυρίως, να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους από άλλες αγορές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος σε συγκεκριμένους τομείς».

Η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share