X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠιο ασφαλείς εντός ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Πολωνίας μετά την...

Πιο ασφαλείς εντός ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Πολωνίας μετά την έκρηξη

«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η ξεκάθαρη υποστήριξή τους και η προθυμία τους να μας συμπαρασταθούν, δείχνει ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλής χώρα από ό,τι αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM τη Τετάρτη, μετά την πυραυλική επίθεση στην ανατολική Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι την Τρίτη.

«Ως χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, μπορεί να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορους τύπους περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των τυχαίων», πρόσθεσε.

Πολλοί σύμμαχοι ζήτησαν ενδελεχείς έρευνες για την προέλευση του πυραύλου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιθανότατα δεν εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την έκρηξη.

Αν όμως διαπιστωθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για την έκρηξη, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, γνωστή ως άρθρο 5, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση εναντίον ενός από τα μέλη της δυτικής συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, ξεκινώντας τις διαβουλεύσεις για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία πιθανότατα θα επικαλεστεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, δήλωσαν Πολωνοί αξιωματούχοι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Το άρθρο 4 καλεί για διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων ενόψει μιας απειλής για την ασφάλεια, προσφέροντας περισσότερο χρόνο για να καθοριστούν τα βήματα που πρέπει να ληφθούν.

Η έκρηξη κοντά στα ουκρανικά σύνορα σημειώθηκε καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα πυραύλων με στόχο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, επιθέσεις που το Κίεβο δήλωσε ότι ήταν οι βαρύτερες σε σχεδόν εννέα μήνες πολέμου.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της G7 δήλωσαν νωρίτερα την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στην Ινδονησία, ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή για να αποφασίσουν οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση στην έκρηξη.

Οι επαφές συνεχίζονται επίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλl έγραψε στο Twitter ότι διαβεβαίωσε την Πολωνία για την «πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» σε συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share