X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΠιο δυνατοί θα βγούμε από τη τρέχουσα κρίση, είπε ο Πρόεδρος της...

Πιο δυνατοί θα βγούμε από τη τρέχουσα κρίση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την 10η τελετή απονομής των βραβείων CIPA Investments Awards, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα βγει πιο δυνατή από την τρέχουσα κρίση.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια μπορούν να χαρακτηριστούν  ως απρόβλεπτα και αβέβαια, καθώς μετά το τέλος της πανδημίας και τις γνωστές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες και την επιστροφή στην ομαλότητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, τώρα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αφορούν αυξήσεις στα καύσιμα και τον πληθωρισμό.

«Ταυτόχρονα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Ρωσία έχουν επίσης έναν άλλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στο νησί, ιδιαίτερα στις τον τουρισμό, τον τραπεζικό τομέα και τις υπηρεσίες  τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μας με τη Ρωσία σε αυτούς τους τομείς», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, με βάση μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση καθώς και τη συνεχή διαμόρφωση του αναπτυξιακού μας μοντέλου, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα της Κυβέρνησης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την εφαρμογή ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε το νέο πακέτο φορολογικών κινήτρων προς ξένους επενδυτές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα εγκριθεί, την ερχόμενη βδομάδα, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ναυτιλία, η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι με αυτό θα ενισχυθούν οι αντοχές της κυπριακής οικονομίας και οι προοπτικές της χώρας, αναφερόμενος λεπτομερώς στις πρόνοιες του Σχεδίου.

Είπε, ακόμη, πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχει η Κύπρος ενώπιον της και οι οποίες, όπως είπε, θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από μεταρρυθμίσεις επιτυγχάνεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Τοπικών Αρχών, η βελτίωση της ποιότητας και επάρκειας του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης μέσω διαδικασιών επιτάχυνσης, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η διευκόλυνση αδειοδότησης έργων που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

Υπογραμμίζοντας πως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παραμένει μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου ανταγωνισμού και μεγάλων προκλήσεων.

Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του και ευχαρίστησε όλους όσοι εμπιστεύονται την Κύπρο και την οικονομία της.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share