X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠιο κοντά σε συμφωνία για το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας του Brexit είναι...

Πιο κοντά σε συμφωνία για το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας του Brexit είναι Λονδίνο και Βρυξέλλες

Πιο κοντά στην επίλυση της έντονης διαμάχης για το πρωτόκολλο της συμφωνίας του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν έρθει Λονδίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μία τελωνειακή συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να λυθεί το ακανθώδες ζήτημα του πρωτοκόλλου.

Η πλευρά της ΕΕ φέρεται να έχει αποδεχθεί πρόταση σύμφωνα με την οποία δε θα χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι ρουτίνας σε προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που προορίζονται για χρήση και κατανάλωση στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσης, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται για πρώτη να αποδέχονται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει λόγο σε υποθέσεις που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία μόνο αν μια τέτοια υπόθεση αναπέμπεται από βορειοϊρλανικά δικαστήρια.

Μέχρι τώρα η κοινοτική θέση ήταν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οποτεδήποτε η ίδια το έκρινε σκόπιμο.

Το πλαίσιο της συμφωνίας πιστεύεται ότι έχει επιτευχθεί μέσα από μήνες διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι του Foreign Office και ο σερ Τιμ Μπάροου, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η τελωνειακή συμφωνία θεωρείται πως βασίζεται στη βρετανική πρόταση για ένα σύστημα «πράσινων και κόκκινων λωρίδων» για προϊόντα, ανάλογα με το αν προορίζονται για την αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας ή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς.

Στη δεύτερη περίπτωση θα συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη για τελωνειακές διατυπώσεις για προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που θα φτάνουν στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν μία ξεχωριστή συμφωνία για τις εξαγωγές κρέατος, ζώων και άλλων ζωικών προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, με το Λονδίνο να αποδέχεται την ανάγκη τήρησης των κοινοτικών κτηνιατρικών κανόνων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει πάντως ότι δεν υπάρχει έτοιμη συμφωνία, με τις πηγές των Times να αναφέρουν πως ενώ η τελωνειακή συμφωνία έχει κλείσει, οι ακριβείς λεπτομέρειες για τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τους κτηνιατρικούς κανόνες είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Η ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτει το δημοσίευμα, είναι το αν μια τέτοια συμφωνία θα γινόταν αποδεκτή από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, που θεωρεί ότι οι έλεγχοι στα προϊόντα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας και η οποιαδήποτε ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share