X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠιστοποιητικό στατικής επάρκειας κτηρίων και εξώδικα για μη συντήρηση, συζητά η Επιτροπή...

Πιστοποιητικό στατικής επάρκειας κτηρίων και εξώδικα για μη συντήρηση, συζητά η Επιτροπή Εσωτερικών

Την έκδοση πιστοποιητικού στατικής επάρκειας των κτηρίων καθώς και την εξώδικη ρύθμιση παραβιάσεων της νομοθεσίας για την συντήρηση των κτηρίων, προωθεί η Βουλή, με την Επιτροπή Εσωτερικών να συζητά δύο προτάσεις Νόμου προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού δήλωσε αρχικά μετά τη συνεδρία, πως δυστυχώς η ιστορία αυτής της Πολιτείας δεικνύει πως όποτε προκύψει ένα ατύχημα ή ένα κακό τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. «Έγκαιρα, ωστόσο, η Επιτροπή Εσωτερικών και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας μέσα από δύο προτάσεις Νόμου, προωθήσαμε τη λογική του εκσυγχρονισμού των ρυθμίσεων αναφορικά με τη στατική επάρκεια των κτηρίων».

«Την ίδια ώρα, προωθήσαμε προς εγγραφή και συζητήσαμε αυτεπάγγελτα το θέμα με τίτλο τα προβλήματα που προκύπτουν από επικίνδυνες οικοδομές, οι παραλήψεις των αρμοδίων αρχών και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται τόσο προληπτικά όσο και κατά τον εντοπισμό τους», είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή σήμερα μπορούν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα με το πρώτο να είναι ότι διαχρονικά καταγράφεται μια σοβαρή ολιγωρία για τη νομοθετική ρύθμιση όλων των ζητημάτων για τις επικίνδυνες οικοδομές, αλλά και μια ολιγωρία και ανεπάρκεια στην εφαρμογή των νόμων.

Ο κ. Δαμιανού είπε πως το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδια που θα αφορούν τις επικίνδυνες οικοδομές, σημειώνοντας ωστόσο πως η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η επεξεργασία παίρνει χρόνο, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, την ώρα που η ζωή και οι ανάγκες τρέχουν.

«Έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε με τις συγκεκριμένες Προτάσεις Νόμου», είπε και υπογράμμισε πως είναι με καθαρή τύχη που δεν θρηνήσαμε θύματα από κατάρρευση κτηρίων πολύ πρόσφατα στην Πάφο ενώ και στο παρελθόν είχαμε ζήτημα και σε άλλες επαρχίες όπως με την κατάρρευση της στέγης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αλλά και σε άλλες επαρχίες.

«Για αυτό είναι αδήριτη ανάγκη με την αίσθηση του επειγόντως να ρυθμίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα. Και επειδή τέθηκαν προβληματισμοί είτε για πρακτικά προβλήματα είτε για νομικά προβλήματα θα πω το αυτονόητο: Δεν ανακαλύψαμε ούτε σε αυτή την περίπτωση τον τροχό, η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιλύσουμε ζητήματα που είναι υπαρκτά», είπε.

«Όμως μόνο με τις διαπιστώσεις δεν επιλύονται τα προβλήματα, χρειάζονται πράξεις και ως Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσουμε να ασκούμε και πολιτική πίεση αλλά και να νομοθετούμε για αυτά τα ζητήματα που είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως σε σχέση με τις δύο προτάσεις Νόμου που κατέθεσε και αφορούν τον υποχρεωτικό έλεγχο των οικοδομών και την έκδοση πιστοποιητικού στατικής καταλληλόλητας έτσι ώστε το κάθε κτήριο να έχει τη στατική επάρκεια που χρειάζεται και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα πτώσης στεγών ή μπαλκονιών.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την εξώδικη ρύθμιση των ζητημάτων αυτών έτσι ώστε η δαιδαλώδης διαδικασία που υπάρχει στα δικαστήρια για αυτά τα θέματα να απλοποιηθεί με την εξώδικη ρύθμιση που θα συμβάλει και ως αποτρεπτικός παράγοντας στους ιδιοκτήτες να μην αφήνουν τα κτήρια τους χωρίς έλεγχο.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε πως οι προτάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων με άτομα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από πέρσι και είχαν απορριφθεί ως τροπολογίες στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, είπε, επιμένουμε και τις επαναφέρουμε με σκοπό να κινήσουμε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων και Υπουργείων ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι, και να ακουστούν εισηγήσεις.

Οι εισηγήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη στις προτάσεις, συνέχισε, ώστε να καταλήξουν ολοκληρωμένες ενώπιον της Ολομέλειας με απώτερο σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών που μένουν ή περνούν έξω από τα κτήρια.

Πρόταση Νόμου για σκιαγράφηση της αποχής

Εξάλλου, η Επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε σήμερα την κατ΄ άρθρο συζήτηση στην Πρόταση Νόμου του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη για σύνταξη και δημοσιοποίηση έκθεσης από τον Γενικό Έφορο Εκλογής αναφορικά με τους εγγεγραμμένους εκλογείς οι οποίοι δεν ψήφισαν, με στόχο την σκιαγράφηση της αποχής.

Όπως είπε ο κ. Παντελίδης, η Πρόταση περιλαμβάνει την δημιουργία της υποχρέωσης στο κράτος τη δημοσιοποίηση μετά τις εκλογές, σε διάστημα 6 μηνών, ειδική έκθεση που να περιλαμβάνει στατιστικά και συνολικά στοιχεία που αφορούν την αποχή από τις εκλογές. Τα στατιστικά στοιχεία θα αναφέρουν το φύλο, τις ηλικίες και τον τόπο διαμονής (αστική ή αγροτική περιοχή) αυτών που δεν έχουν ψηφίσει.

Ο σκοπός της Πρότασης, όπως είπε ο κ. Παντελίδης, είναι να επιβεβαιωθούν ή να καταρριφθούν εκτιμήσεις σε σχέση με την αποχή και τη συμμετοχή στις εκλογές, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις που να προσελκύσουν τους πολίτες στη δημοκρατική διαδικασία.

«Σημειώσαμε για ακόμη μια συνεδρία τη θετική διάθεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, σημειώσαμε τη θετική διάθεση και από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατέγραψε συγκεκριμένους πρακτικούς προβληματισμούς, τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως αφού άκουσαν με πολλή ενδιαφέρον τις επιφυλάξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, την διαβεβαίωσαν πως ο σκοπός της Πρότασης δεν είναι η παραβίαση οποιουδήποτε προσωπικού δεδομένου ή της μυστικότητας της ψήφου.

Συνεπώς, κατέληξε, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τη Βουλή έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή ρύθμιση που να καθιστά αυτή την Πρόταση Νόμου νόμιμη, συνταγματική και κυρίως εφαρμόσιμη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share