Home Featured Πλούσια η συμμετοχή της Κύπρου στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Πλούσια η συμμετοχή της Κύπρου στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

0
Πλούσια η συμμετοχή της Κύπρου στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Κύπρου στην ετήσια παγκόσμια εκστρατεία Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος (Global Money Week 2022- GMW) η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως 27 Μαρτίου, για 10η χρονιά, από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην GMW συμμετείχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) και άλλοι οργανισμοί και φορείς της Κύπρου οι οποίοι ανέλαβαν ποικίλες δράσεις υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΕΚΚ ένωσε δυνάμεις με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς και προχώρησε σε σειρά δράσεων για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της χρηματοοικονομικής παιδείας. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΚ προχώρησε σε έκδοση δύο σύντομων Οδηγών με εύχρηστες και πρακτικές συμβουλές σε σχέση με τις επενδύσεις, ο οποίοι αναρτήθηκαν στην ειδική ενότητα της ιστοσελίδας της ΕΚΚ για τη Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση. Επιπρόσθετα, με στόχο τη διάδοση των βασικών μηνυμάτων της φετινής εκστρατείας, η ΕΚΚ προχώρησε σε μία σειρά από ενημερωτικές αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δρ.Γιώργος Θεοχαρίδης, «η συμμετοχή της ΕΚΚ στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος, μας έδωσε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού γενικότερα, τόσο από νεαρή ηλικία όσο και μέσω της δια βίου μάθησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση των οικονομικών τους, για την προσωπική τους οικονομική ευημερία και την ευημερία της οικογένειάς τους».

Είναι, πρόσθεσε, «ένα θέμα το οποίο έχουν εγείρει επανειλημμένα οι εποπτικές αρχές παγκοσμίως και το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τάχιστα και στην Κύπρο».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του GMW, η ΕΚΚ, ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία της που στοχεύει να προάγει την χρηματοοικονομική παιδεία, την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει ετήσια βράβευση φοιτητή ή φοιτήτριας των Οικονομικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Προστίθεται ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η ΕΚΚ θα βραβεύσει τον φοιτητή ή τη φοιτήτρια της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου με την καλύτερη μεταπτυχιακή διατριβή σε θέματα Χρηματοοικονομικών, Νομισματικών, και Αγορών Κεφαλαίων.

«Απώτερος στόχος της ΕΚΚ, είναι η ενθάρρυνση των φοιτητών/τριών να επιλέγουν να μελετήσουν και να διερευνήσουν ζητήματα που εμπίπτουν στους θεματικούς τομείς που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες και το έργο της ΕΚΚ και τον τομέα τον οποίο εποπτεύει, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα της ακαδημαϊκής έρευνας στην αύξηση και διάχυση γνώσης», σημειώνεται.

Σχετική με τις στρατηγικές της επιδιώξεις στον τομέα της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, είναι και η συμμετοχή της ΕΚΚ στην Ad-Hoc Επιτροπή για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο, μαζί με στελέχη από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία ηγείται και συντονίζει τις εργασίες, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η Ad-Hoc Επιτροπή έχει σκοπό να δημιουργήσει και να προτείνει μια Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και την χρηματοοικονομική παιδεία στην Κύπρο. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο όπως έχει εντοπιστεί και καταγραφεί από δειγματοληπτικές έρευνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ