X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠολλοί δανειολήπτες φαίνεται να αποκλείονται από το Σχέδιο ‘’Ενοίκιο Έναντι Δόσης" λέει...

Πολλοί δανειολήπτες φαίνεται να αποκλείονται από το Σχέδιο ‘’Ενοίκιο Έναντι Δόσης” λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Πολλοί δανειολήπτες φαίνεται να αποκλείονται από το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ( ΣΥΠΡΟΔΑΤ), καλώντας τη Βουλή να δει άμεσα το θέμα.

Οπως αναφέρεται, ενώ αναμένεται η έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν συνεχεία η εφαρμογή του Σχεδίου ‘’Ενοίκιο Έναντι Δόσης’’ (Mortgage to Rent), πολλοί δανειολήπτες “που είχαν την ατυχία να είναι εγκλωβισμένοι αγοραστές, φαίνεται να αποκλείονται από αυτό Σχέδιο, γατί δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας των ακινήτων που έχουν αγοράσει από διάφορους επιχειρηματίες γης εξ υπαιτιότητας αυτών. Έτσι δεν μπορούν να τύχουν προστασίας από το ‘’Σχέδιο Έναντι Δόσης’’ αυτό, παρόλο που εάν ο τίτλος τους έχει εκδοθεί, θα μπορούσαν”.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει την άποψη ότι είναι επείγον να δει η Βουλή άμεσα το θέμα, ενόψει και της εκκρεμότητας (από τον Νοέμβριο του 2022) της συζήτησης για αλλαγή Νομικού Πλαισίου, ούτως ώστε να καλυφθούν εξαπατηθέντες εγκλωβισμένοι αγοραστές. «Αναμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για να λυθεί το τεράστιο αυτό θέμα που μας έκανε ρεζίλι στο εξωτερικό», προστίθεται.

Επίσης, αναφέρεται σε παράπονα από μέλη αλλά και δανειολήπτες γενικότερα ότι τελευταία όλα τα ΑΠΙ, εφαρμόζουν πρακτικές που δυσχεραίνουν τις αναδιαρθρώσεις και πιο συγκεκριμένα τρόπους διευθέτησης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Ειδικότερα, προστίθεται, «ενώ οι δανειολήπτες είναι καθ’ όλα συνεργάσιμοι, αφού συνομιλούν με τον αρμόδιο λειτουργό και είναι στη διαδικασία προσκόμισης όλων των απαραίτητων παραστατικών/δικαιολογητικών που τους έχουν ζητηθεί για να εξετασθεί η υπόθεση τους και ενώ έχουν στείλει γραπτή πρόταση πριν αλλά και μετά την επαφή με τον αρμόδιο λειτουργό το ΑΠΙ ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση του κινεί αγωγή ή/και προχωρεί σε διαδικασία ιδιωτικού πλειστηριασμού».

Αναφέρει ότι όταν ρωτήθηκαν Διευθυντές και άλλοι λειτουργοί, γιατί δεν υπάρχει η δέουσα συνεννόηση των τριών τμημάτων, δηλαδή τμήμα διευθέτησης/αναδιάρθρωσης ΜΕΔ, τμήμα εκποιήσεων και νομικό τμήμα στο ίδιο ΑΠΙ, “η απάντηση που πήραμε είναι ότι είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις και όντως δεν υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός”.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει ότι έχει καταγγείλει το θέμα στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεδομένου ότι θεωρεί πως η πιο πάνω απάντηση είναι “το λιγότερο άδικη και καταχρηστική.

«Ευελπιστούμε και προσδοκούμε στην αλλαγή της νοοτροπίας από τα ΑΠΙ ούτως ώστε να αποφεύγονται οι εκποιήσεις και να προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα Συμπεριφοράς της Κεντρικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share