Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πολύ λυπηρό να περιμένουμε εξαγγελίες κατακτητή για τη χώρα μας, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Πολύ λυπηρό να περιμένουμε εξαγγελίες κατακτητή για τη χώρα μας, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

0
Πολύ λυπηρό να περιμένουμε εξαγγελίες κατακτητή για τη χώρα μας, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Είναι πολύ λυπηρό να περιμένουμε τι θα εξαγγείλει ο κατακτητής για τη χώρα μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Πέτρος Καρεκλάς, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις έπειτα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων και Προέδρους των κατεχόμενων κοινοτήτων, ο κ. Καρεκλάς ανέφερε πως εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την απαράδεκτη στάση την οποία τηρεί η τουρκική πλευρά με την απαίτηση για δυο κράτη ή συνομοσπονδία, για μια διχοτομική λύση. “Έχουμε κάνει ξεκάθαρο πως εμείς ως κατεχόμενοι δήμοι, ως προσφυγικός κόσμος, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε μια τέτοια λύση”, υπογράμμισε. Κατά τη συνάντηση κατατέθηκε εισήγηση για δημιουργία Υπουργείου Προσφύγων.

Ο κ. Καρεκλάς είπε πως είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους κατατόπισε εν εκτάσει για διάφορες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυβέρνηση και ο ίδιος από την περίοδο του Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε πως “έχουμε εκφράσει την επιθυμία όπως όλη η ηγεσία, όλος ο κόσμος με ενότητα αντιμετωπίσει αυτή την προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς και επίσης τόνισα στην παρέμβασή μου προς τον Πρόεδρο ότι ο προσφυγικός κόσμος έχει υπομείνει πολλά μέχρι σήμερα από το 1974. Συνεχίζει να δείχνει επιμονή και αντοχή αλλά για να συνεχίζει να το κάνει αυτό πρέπει να επιλυθούν και διάφορα προσφυγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει”, ανέφερε.

Όπως επεσήμανε, “είχαμε υποβάλει έναν σχετικό υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απρίλιο και έχει υποσχεθεί ότι το έστειλε στις διάφορες υπηρεσίες και θα γίνουν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς για να δούμε πως επιλύονται αυτά τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου”.

Ερωτηθείς για τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, ο κ. Καρεκλάς είπε πως αυτά αφορούν θέματα της απώλειας χρήσης, λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι δήμοι, θέματα που αφορούν την επεξεργασία αιτημάτων του προσφυγικού κόσμου όταν υποβάλλει αιτήσεις είτε στη Μέριμνα είστε στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για επίσπευση όλων αυτών των θεμάτων.

Σε ερώτηση για το θέμα της Αμμοχώστου είπε πως τόνισαν ξεκάθαρα τη θέση ότι “βλέπουμε τη δυσκολία και το πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις ημέρες, που όλοι περιμένουμε σήμερα που θα έλθει ο Νεοσουλτάνος τι θα εξαγγείλει”.

“Είναι φυσικά πολύ λυπηρό να περιμένουμε τι θα εξαγγείλει ο κατακτητής για τη χώρα μας. Έχουμε τονίσει τη σημασία του να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των ΗΕ 550 και 789 και πάνω σε αυτή τη θέση στεκόμαστε όλοι οι κατεχόμενοι δήμοι”, τόνισε.

Δεν νοείται να γίνουν αποδεκτά αυτά τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς και θα πρέπει να επιμείνουμε στην εφαρμογή των ψηφισμάτων των ΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως “εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας γιατί όλα αυτά τα θέματα μας αφορούν όλους. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα, στο ίδιο καράβι, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα”.

Ερωτηθείς για το θέμα της απώλειας χρήσης, ο κ. Καρεκλάς είπε πως ο Πρόεδρος έχει πει πως υπάρχουν προβλήματα στην επίλυση αυτού του ζητήματος.

“Δεν έκλεισε την πόρτα. Είπε ότι μπορούμε να συζητήσουμε κάποια πράγματα και αν μπορούν να εξευρεθούν κάποιες λύσεις πως θα εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό το θέμα”, ανέφερε.

Είπε πως στο υπόμνημα που υποβλήθηκε περιλαμβάνεται το θέμα της δημιουργίας Ταμείου για απώλεια χρήση.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, Μιχάλης Τζιώρτας, ανέφερε στις δηλώσεις του πως κατέθεσαν εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να γίνει Υπουργείο Προσφύγων.

Υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού “σίγουρα δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση δυο κράτη”, αλλά ούτε και εγγυήσεις και τα στρατεύματα κατοχής.

Τόνισε την ανάγκη “να μαζέψουμε τα μανίκια όλοι”, προσφυγικός κόσμος και μη, για “να μπορέσουμε να ανοίξουμε πόρτες για να δούμε πως θα λύσουμε το Κυπριακό”.

Επίσης υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των ΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο αλλά και τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης για την Καρπασία.

Πηγή:ΚΥΠΕ