Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πραγματοποίηση πρώτης ημερίδας για τη Θαλάσσια Επιτήρηση

Πραγματοποίηση πρώτης ημερίδας για τη Θαλάσσια Επιτήρηση

0
Πραγματοποίηση πρώτης ημερίδας για τη Θαλάσσια Επιτήρηση

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η πρώτη ημερίδα για τη Θαλάσσια Επιτήρηση και Ασφάλεια από το Τμήμα Θαλάσσιων Ερευνών του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αριστείας, σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των κύριων θεμάτων που απασχολούν τη Θαλάσσια Επιτήρηση και Ασφάλεια, καθώς και την ανάδειξη της συμβολής του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ σε αυτά τα θέματα. Στην ημερίδα συμμετείχαν διάφοροι κυβερνητικοί φορείς, που ασχολούνται με τη Θαλάσσια Επιτήρηση και Ασφάλεια.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε το έργο του Κέντρου Αριστείας και του ερευνητικού προγράμματος “EXCELSIOR” , ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κύριες δραστηριότητες του τμήματος όπως η έρευνα, η μελέτη, η αξιολόγηση τεχνικών και μεθοδολογιών και η ανάπτυξη υπηρεσιών παροχής πληροφοριών σχετικά με τη θαλάσσια επιτήρηση. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από δορυφόρους (δορυφορική παρατήρηση της Γης) και από επίγειους σταθμούς (μετρήσεις στη θάλασσα).

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση κεραίας και αναλύθηκαν οι δυνατότητες της κεραίας που θα χρησιμοποιείται για τη λήψη των δεδομένων παρατήρησης της γης από τους δορυφόρους. Αναφέρεται ότι το μέγεθος της κεραίας, αλλά και η δυνατότητα της να λαμβάνει ταυτόχρονα σήματα σε τρεις διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων, θα παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πλειάδα δορυφόρων και θα επιτρέπουν στο Κέντρο να διεκδικήσει με αξιώσεις ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα. Η κεραία θα φιλοξενηθεί στις υποδομές της Cyta και θα τη χειρίζεται καθ’ όλο το 24ώρο προσωπικό της Cyta.

Το τρίτο μέρος περιλάμβανε τις παρουσιάσεις από εκπροσώπους του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR). Οι εκπρόσωποι της DLR μοιράστηκαν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους σε διάφορα σχετικά θέματα.

Στο τέλος της ημερίδας καταγράφηκαν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιο πάνω φορείς, προκειμένου να μελετηθούν και να αξιολογηθούν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ