X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΠραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 3ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Πρόληψη και Έλεγχο των...

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 3ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Πρόληψη και Έλεγχο των Λοιμώξεων

Με τη συμμετοχή ειδικών από Κύπρο και Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) το 3ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο στην Πρόληψη & Έλεγχο των Λοιμώξεων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο «Infection Prevention and Control: Surveillance and Metacompetence»  έλαβε χώρα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου του 2022, σε συνεργασία με την  τοπική ομάδα EUCIC (European Committee on Infection Control) και είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πρόληψη & Έλεγχο των Λοιμώξεων της European Committee on Infection Control (EUCIC) και της European Society for Clinical Microbiology and Infection Control (ESCMID).

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 20 επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, νοσηλευτών, καθώς και φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΠΚ «Infectious diseases: prevention and control», ενώ κατά τη διάρκειά του τονίστηκε, μέσα από παραδείγματα και μελέτες από τον τοπικό και διεθνή χώρο, η ανάγκη για τακτική εκπαίδευση, η οποία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα τοπικά δεδομένα, στις τοπικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου και του κάθε λαού.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγιναν διαλέξεις σε θέματα επιτήρησης λοιμώξεων, επιδημιολογίας λοιμώξεων, μικροβιολογίας και παρουσιάστηκαν διεθνή αλλά και τοπικά δεδομένα.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο καθηγητής Γιώργος Πετρίκκος, ενώ παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της επιτήρησης λοιμώξεων από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Στατιστικής και Δημόσιας Υγείας του ΕΠΚ, Δημήτρη Λάμνισο.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας, εστίασε στην επιδημιολογία και επιτήρηση της γρίπης και ο Γιώργος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην επιδημιολογία των λοιμώξεων.

Εξάλλου, ο Δρ Νικόλαος Σπερνοβασίλης, Διευθυντής του Τμήματος Λοιμώξεων του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου μίλησε για τις προκλήσεις και τα αποτελέσματα της εφαρμογής συστήματος ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, ενώ η Παιδίατρος Δρ. Λαμπρινή Μαρκάκη παρουσίασε τις γνώσεις και αντιλήψεις των ιατρών πάνω στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Η Παυλίνα Λένα, Μικροβιολόγος και επιστημονική συνεργάτης του ΕΠΚ, έδειξε δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν μέσα στα νοσοκομεία μέσω του ρουχισμού, τονίζοντας την ανάγκη για βελτίωση των πρακτικών πλυσίματος.

Επίσης, ο Δρ Γιώργος Ευσταθίου, νοσηλευτικός λειτουργός στις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ανέδειξε τη σχέση μεταξύ νοσηλευτικών πρακτικών και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ενώ ο Κωνσταντίνος Γιαννακού, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας του ΕΠΚ, παρουσίασε δεδομένα για τις αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας και του γενικού πληθυσμού για τον εμβολιασμό…

Επιπρόσθετα, ο Σπύρος Καραγεώργος, Παιδίατρος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΚ, συζήτησε για την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών ελέγχου λοιμώξεων στο παιδιατρικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ ο Δρ. Μιχάλης Μένδρης, Διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, μίλησε για τη συμβολή της μικροβιολογίας στην σωστή διάγνωση και επιτήρηση.

Επιπλέον, ο Δρ. Παναγιώτης Παπαστεργίου, Μικροβιολόγος στο Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού τόνισε την σημασία του μικροβιολογικού εργαστηρίου στις πρακτικές ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, ενώ η Δρ Μαρία Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, παρουσίασε τα νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα στη μικροβιακή αντοχή.

Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, που ήταν και ο διοργανωτής του σεμιναρίου, μίλησε για τη σημασία της κουλτούρας, της συμπεριφοράς και των κοινωνικών επιστημών στην εφαρμογή πρακτικών πρόληψης λοιμώξεων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share