X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΠράσινες και βιώσιμες πόλεις μέσω προώθησης υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, λέει ο...

Πράσινες και βιώσιμες πόλεις μέσω προώθησης υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, λέει ο Υπουργός Μεταφορών

Η προώθηση των υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα δημιουργήσει πράσινες και βιώσιμες πόλεις και κοινότητες του αύριο που όλοι χρειαζόμαστε, δήλωσε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δημόσιων σταθμών φόρτισης e-points του Δήμου Λευκωσίας, στα εγκαίνια του σταθμού στη συμβολή των οδών Στασάνδρου και Αγίας Ελένης. Τον χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Καρούσου εκφώνησε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Νικολαΐδης.

Η εγκατάσταση σταθμών δωρεάν φόρτισης οχημάτων σε δημόσιους χώρους στην πρωτεύουσα αποτελεί πρωτοβουλία του ομίλου Πιλακούτα και της Troodos Electric Cables Ltd, με την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας.

Ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατασκευή τέτοιων έργων, τα οποία, ανεξάρτητα από το ποιος τα υλοποιεί, στην πράξη στοχεύουν στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και στην επίτευξη των νέων ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Πρόσθεσε ότι η απεξάρτηση των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Υπουργείου, με πρώτο στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στο νησί. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ανέφερε, είναι ένα σύνθετο εγχείρημα και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο υιοθέτησε ένα Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους, τις απαραίτητες ενέργειες για θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και του καθορισμού της απαραίτητης οργανωτικής δομής καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για επίτευξη των στόχων που θα επιφέρουν το κοινό όφελος. Σημείωσε ακόμη, ότι στο εν λόγω Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι δράσεις ανά φορέα και Υπουργείο.

Δήλωσε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά στα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το Υπουργείο μέσω του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών έχει ήδη εκδώσει τον περί Προώθησης και Ανάπτυξης των Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων Διάταγμα του 2022 (Κ.Δ.Π. 69/2022), με το οποίο καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των σημείων επαναφόρτισης και η διαδικασία αδειοδότησής τους για την έναρξη λειτουργίας τους.

Επιπρόσθετα, είπε, το Υπουργείο στην προσπάθειά του για προώθηση των υποδομών επαναφόρτισης, λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος στο παρόν στάδιο για ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριέλαβε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας επιπλέον επενδύσεις.

Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη μιας διαλειτουργικής και αποτελεσματικής υποδομής επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και στη ρύθμιση της σχετικής αγοράς με προϋπολογισμό €200.000. Έκανε λόγο επίσης, και στο σχέδιο επιδότησης για εγκατάσταση χιλίων σημείων επαναφόρτισης σε δημοσίως προσβάσιμους χώρους, σε επιχειρήσεις και τοπικές αρχές με προϋπολογισμό €4.000.000 και σε εγκατάσταση 10 διπλών σημείων ταχείας επαναφόρτισης σε χώρους του κρατικού τομέα όπως σε δημόσιους χώρους στάθμευσης σε νοσοκομεία, μουσεία και ταχυδρομεία με προϋπολογισμό €790.000.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, δήλωσε από πλευράς του ότι όραμα μας είναι μια πιο καθαρή, βιώσιμη πόλη προς όφελος όλων, αλλά και των μελλοντικών γενεών. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης, περιορίζοντας τους ρύπους από τα αυτοκίνητα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε άλλες μορφές μεταφοράς φιλικές προς το περιβάλλον. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», είπε.

Ο κ. Γιωρκάτζης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Λευκωσίας υποστηρίζει την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση δημόσιων φορτιστών. Συγκεκριμένα, είπε, η εταιρεία όμιλος Πιλακούτας σε συνεργασία με την Troodos Electric Cables Ltd παρείχε δωρεάν την προμήθεια και εγκατάσταση των δύο ηλεκτρικών φορτιστών, οι οποίοι βρίσκονται στις οδούς Στασάνδρου και Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας, ενώ ο Δήμος Λευκωσίας ετοίμασε την υποδομή και την εγκατάσταση των e-point stations και θα παρέχει δωρεάν φόρτιση για τουλάχιστον ένα έτος. Πρόσθετα, είπε, ο κ. Γιωρκάτζης ο Δήμος Λευκωσίας προτίθεται σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες να εγκαταστήσει πολύ σύντομα ακόμη δύο ηλεκτρικούς φορτιστές στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, στην Τάφρο Νταβίλα και στο πάρκινγκ «Τρίπολις» στην Πλατεία Σολωμού.

Η Επικεφαλής Επιχειρηματικής Στρατηγικής του ομίλου Χαράλαμπος Πιλακούτας, Στάλω Πιλακούτα, μιλώντας εκ μέρους των δύο εταιρειών, δήλωσε ότι στόχος είναι η υλοποίηση της πρωτοβουλίας e-points Cyprus. Σκοπός, πρόσθεσε η κ. Πιλακούτα είναι να προμηθεύσουμε και να εγκαταστήσουμε ένα δίκτυο ηλεκτρικών φορτιστών e-point παγκύπρια, αναλαμβάνοντας όλο το κόστος του εξοπλισμού και της εγκατάστασής του. Χαρακτηριστικό αυτής της δράσης, συνέχισε, είναι η συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμούς που πολλαπλασιάζουν την απήχηση αυτής της προσπάθειας.

Η κ. Πιλακούτα, σημείωσε ότι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσιους χώρους θα είναι δωρεάν, αναφέροντας ότι σήμερα εγκαινιάζονται τα πρώτα δύο e-points στη Λευκωσία. «Συνεχίζουμε με ένα πλάνο που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερους από είκοσι σταθμούς σε όλη την Κύπρο», ανέφερε η κ. Πιλακούτα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share