X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣΠράσινο φως για 3η δόση, την Πέμπτη η πρόταση ενώπιον Υπουργικού.

Πράσινο φως για 3η δόση, την Πέμπτη η πρόταση ενώπιον Υπουργικού.

Οδηγείται την προσεχή Πέμπτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόταση, με την οποία δίδεται το πράσινο φως για την χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η πρόταση συζητήθηκε και ετοιμάστηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί του Υπουργείου Υγείας, καθώς και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Κυβέρνηση και στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ΣΕΕ αποφάσισαν όπως προχωρήσει άμεσα στην Κύπρο η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αφού το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ηλικιωμένων με Covid στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, κάτι που δείχνει πως έχει  μειωθεί το ποσοστό ανοσίας σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι απόφαση που οδηγεί τη συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκε εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την τρίτη δόση. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν προειδοποιούνται τα κράτη μέλη πως ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση για ενισχυτική δόση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αν και η Κύπρος μέχρι στιγμής ακολουθούσε πιστά τις κατευθυντήριες του ΕΜΑ στο θέμα των εμβολίων, εντούτοις  η πρόταση έχει καταρτιστεί και θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού, προκειμένου να γίνει συζήτηση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις.

Θα ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα

Επίσης, οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι σήμερα θα ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει νομικό κώλυμα.

Με ποιους ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως εάν το Υπουργικό αποφασίσει τελικά την έναρξη της χορήγησης της τρίτης δόσης, τότε οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών θα είναι άμεσες, αφού το πλάνο των ενεργειών τους έχει ήδη ετοιμαστεί.

Πηγή του Υπουργείου Υγείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι προτεραιότητα στη χορήγηση της τρίτης δόσης θα δοθεί στους ηλικιωμένους, σε όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τους ανοσοκατασταλμένους.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τους οίκους ευγηρίας, ενώ ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στους οίκους ευγηρίας θα γίνεται, όπως τον περασμένο Ιανουάριο, με κινητές μονάδες, στελεχωμένες από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας.

Εξάλλου, έτοιμο είναι και το πλάνο του Υπουργείου για τους ανοσοκατασταλεμένους ασθενείς, που αποτελούν προτεραιότητα, καθώς και για τους υπόλοιπους ηλικιωμένους, το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνέχεια και στην περίπτωση που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει πως θα προχωρήσει με την χορήγηση της τρίτης δόσης.

Για τους 65 ετών και άνω

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι κατά την σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε και το όριο ηλικίας, που θα τεθεί για την χορήγηση της επαναληπτικής δόσης. Το όριο που έχει τεθεί είναι για άτομα άνω των 65 ετών.

Σχετικά με το θέμα του «mix and match», δηλαδή της ολοκλήρωσης του σχήματος εμβολιασμού με διαφορετικά σκευάσματα, οι ειδικοί παρουσίασαν κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν και για τις οποίες είπαν πως υπήρξαν πολύ καλά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο φαίνεται να προκρίνει το σενάριο του εμβολιασμού με διαφορετικά σκευάσματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και J&J. Στα συγκεκριμένα άτομα θα χορηγηθούν εμβόλια  mRNA.

Τέλος, σημειώνεται πως τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση της τρίτης δόσης θα είναι μόνο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εμβόλια της Pfizer και Moderna.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share